Kilosu 7 8 manata olan şaftalı aldım, şaftalıdan başqa bütün dadları verdi
Icma.az bildirir, Redaktor.az saytına əsaslanaraq.
Bazarlarda mövsümü hələ tam çatmamış meyvələrin – qarpız, yemiş, şaftalı kimi məhsulların satışa çıxarılması müşahidə olunur. Havanın hələ isti olmamasına baxmayaraq, bu meyvələrin piştaxtalarda görünməsi belə bir sual yaradır: bu meyvələrin satışa çıxarılması nə dərəcədə düzgündür və insan orqanizminə faydalıdırmı?
Mövzu ilə bağlı Redaktor.az-a açıqlamasında qida eksperti İlkin Şirinov bildirdi ki, mövsümündən əvvəl satışa çıxarılan meyvələr hər zaman gündəmdə olan mövzulardandır:
"Havaların son zamanlarda qeyri-sabit keçdiyini nəzərə alsaq, hələ bildiyimiz kimi istilər tam düşməyib. Bu baxımdan, havanın bir gün yağıntılı, bir gün küləkli olmasını nəzərə alsaq, ortaya belə bir sual çıxır ki, satışda olan, kilosu 2 manat 50 qəpik olan qarpız, 5-6 manata 1 kiloqramını satışa çıxardıqları yemiş hansı isti havada yetişdi?
Bu, məsələnin birinci tərəfi. Burda iki məsələ ortaya çıxır: ya istixana şəraitində yetişdirilir, ya da ki digər ölkələrdən idxal olunan məhsullardan söhbət gedir. Burda təbii ki, ortalığa çıxan əsas sual odur ki, müştərilərin bu məhsullardan razı və yaxud da narazı qalmasıdır.
Allergik xəstəliyi olanların, digər xəstəlikdən əziyyət çəkənlərin, körpələrin, hamilə qadınların bu cür məhsullardan, hansı ki, mövsümü deyil, istifadəsini arzuolunan hesab etmirəm. Çünki bunlar hər zaman müxtəlif fəsadlar törədə bilərlər.
Bildiyimiz kimi, istixana şəraitində yetişdirilən meyvə və tərəvəzlərdə, qarpız, yemiş, şaftalı və digər məhsullara rənglərini formalaşdırmaq üçün həddindən artıq gübrələrdən istifadə edirlər. Burada dad keçir ikinci plana. Məhsulun rəngini yetişmiş hesab etmək üçün ön planda saxlayırlar.
Digər məsələ isə istifadə olunan azot gübrələrinin hansı dərəcədə olmasıdır. Bunların normalara uyğun istifadə edilib-edilməməsi məsələsi var. Bu da bir sual doğuran məsələlərdən biridir".

Ekspert vurğuladı ki, hər bir məhsul öz mövsümündə daha gözəl, daha təhlükəsizdir.
"Bu baxımdan mən yemirəm və bu gün vitrinlərdə, piştaxtalarda olan qarpızlar, yemişlər, şaftalılar və sairə mövsümündəki ilə eyni dadı vermir.
Mən bir səfər yayda olan şaftalı ilə indiki şaftalı arasındakı fərqi yoxlamaq üçün, kiloqramı 7-8 manata olan şaftalının dadına baxmaq məqsədilə istifadə etdim, şaftalıdan başqa bütün dadları verdi", - deyə İlkin Şirinov qeyd etdi.
Xədicə BAXIŞLI


