Kimlər qırmızı ətdən imtina etməlidirlər?
Oxu.az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
55 yaşından yuxarı insanlar təbii qırmızı ət qəbulunu məhdudlaşdırmalıdırlar.
Oxu.Az Gazeta.ru-ya istinadla xəbər verir ki, bunu Rusiyanın tibb elmləri namizədi, diyetoloq Oksana Mixaleva deyib.
Onun sözlərinə görə, bu yaşda qırmızı əti ayda bir dəfədən çox olmamaqla yemək məsləhət görülür. Həkim bunun səbəbini izah edərkən vurğulayıb:
"Qırmızı ətin tərkibində xolesterinin miqdarı çox yüksəkdir. Ona görə də, qırmızı ətin qəbulu damarlarda aterosklerozun inkişafı riskini artırır, bu da öz növbəsində ürək-damar xəstəliklərinə, insulta və infarkta gətirib çıxarır.
Qırmızı ət həzm edilərkən bağırsaqlarda bəzi kanserogenlər əmələ gəlir. Normalda onlar bağırsaqlarda əmələ gələ bilərlər, lakin orqanizm onlardan uğurla qurtulur. Ancaq insan yaşlandıqca bədənin antikanserogen müdafiəsi azala bilər, buna görə də, qırmızı ət yeyərkən xərçəngə tutulma riski xüsusilə 50 yaşdan yuxarı insanlarda artır".
O.Mixaleva əlavə edib ki, yalnız 50 yaşdan yuxarı insanların qida rasionunda qırmızı ətin məhdudlaşdırılması tövsiyə olunur: "Qalan hər kəs həftədə bir-iki dəfə qırmızı ət qəbul etməlidir, amma qızardılmış halda, kabab şəklində deyil".
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:113
Bu xəbər 18 Fevral 2025 02:32 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















