Meyvə tərəvəzdəki pestisidləri yox etməyin üsulu 1 qaşıq əlavə edin
News24 portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Meyvə-tərəvəzlərdəki kimyəvi qalıqlar sağlamlıq üçün təhlükə yaratmaqda davam edir. Amma onların təmizlənməsi düşündüyünüzdən daha asandır – sadəcə yuyarkən 1 qaşıq soda və ya sirkə əlavə etmək kifayətdir.
News24.az xəbər verir ki, istehlak etdiyimiz məhsullarda qalan pestisidlər, xüsusilə uzun müddətli təsirlər baxımından narahatedici faktordur. Araşdırmalar göstərir ki, sadəcə su ilə yumaq bu kimyəvi qalıqları tam təmizləmək üçün kifayət etmir.
Su bəs etmir – amma çıxış yolu var
Əksəriyyət məhsulları kranın suyunun altında yumağı kifayət sayır. Halbuki bu, pestisidlərdən tam qurtulmaq üçün yetərli deyil. Mütəxəssislər bildirir ki, bu maddələrdən xilas olmaq üçün sirkə və ya soda ilə yumaq daha effektlidir.
Sadə formula: 1 qaşıq sirkə və ya soda
Bir litr suya 2-3 xörək qaşığı sirkə əlavə edib meyvə-tərəvəzləri bu suda 10-15 dəqiqə saxlayın. Alternativ olaraq, bir qab suya 1 qaşıq çörək sodası qatmaq da eyni işi görür. Bu üsul məhsulun səthindəki pestisidlərin təmizlənməsində olduqca təsirlidir.
Soymaq da çıxış yoludur, amma…
Əgər qabıqlı meyvə və tərəvəzlərdirsə və qabığını yemirsinizsə, onları soymaq da pestisidlərdən qoruyur. Lakin unutmayın ki, bu zaman qabıqla birlikdə bəzi vitaminlər və liflər də itir.
Təhlükəsiz təmizlik, təbii üsullarla
Soda, sirkə və ya limon suyu ilə hazırlanan sadə qarışıqlar sayəsində meyvə-tərəvəzləri rahatlıqla və təhlükəsiz şəkildə istifadə etmək mümkündür. Mütəxəssislər bu üsulların kimyəvi təmizləyicilərdən daha təsirli və sağlam olduğunu bildirirlər./E-saglam.az


