Mikrobioloq çəki artımının gözlənilməz səbəbini izah edir…
Sia Az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
…Bağırsaq mikrobiotası çəki artımına təsir göstərə bilər.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə mikrobioloq danışıb.
Onun fikrincə, trilyonlarla mikroorqanizmdən ibarət olan mikrobiota bir neçə mexanizm vasitəsilə çəki artımı prosesində əsas rol oynaya bilər. Onlardan biri iştahın tənzimlənməsidir. Məsələn, bəzi bakteriyalar, məsələn, Faecalibacterium, Anaerobutyricum və başqaları, toxluq hissini təsir edən maddələr istehsal edir.
Bu birləşmələr toxluq hissini artıra, aclığı azalda və hətta qəlyanaltı istəyini azalda bilər.
Öz növbəsində, bu, hormonal fəaliyyət və iştahı tənzimləyən yollarla əlaqələndirilir. Bununla belə, mikrobiotanın çəkiyə təsirinin yeganə yolu bu deyil.
…Biz yemək yeyən zaman qida mədədən bakteriyaların çoxunun yaşadığı bağırsağa keçir. Bəzi bakteriyalar qidadan daha çox kalori çıxara bilir, buna görə də müxtəlif insanlar eyni qidadan fərqli miqdarda kalori alırlar.
Mikrofloramızın bizim üçün işləməsi üçün nə edə bilərik? Mikrobioloq iddia edir: hər şey qidalanma ilə başlayır. Fermentasiya edilmiş qidalar və lif istehlak etmək vacibdir. Tərəvəzlərdə, meyvələrdə, paxlalılarda və tam taxıllarda olur və sağlam bağırsaq florasını saxlamağa kömək edir.
Düz fermentləşdirilmiş süd, kombucha, kimchi və natto kimi fermentləşdirilmiş qidalar da mikrobiotanı yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Mikrofloranı düzəltməkdə ən yaxşı nəticələrə nail olmaq üçün bədənin fərdi xüsusiyyətlərinə diqqət yetirmək vacibdir, çünki bəzən müəyyən növ liflərə qarşı dözümsüzlük pəhrizin effektivliyinə təsir göstərə bilər.
Buna görə də, fərdiləşdirilmiş qidalanma yanaşması sağlam mikrobiotanı saxlamaq və çəki idarə etmək üçün ən təsirli ola bilər.
Nazlı Almuradova
