Nənələrimiz suyu niyə kibritlə qaynadardı: təmizliyin unudulmuş qaydası
Icma.az, Milli.az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Keçmişdən qalan bu vərdiş bu gün bizə qəribə bir sehr kimi görünə bilər: bir neçə kibriti başıaşağı şəkildə su qabına atmaq.
Milli.Az xəbər verir ki, atalarımız batil inanclara aludə olmuş sadəlövh insanlar deyildi. Bu davranışın arxasında məcburiyyətdən yaranan, incə məişət kimyası dayanırdı.
Mərkəzləşdirilmiş su təchizatı və müasir filtr sistemlərinin olmadığı dövrlərdə quyu suları tez-tez bataqlıq dadı və ya palçıq qoxusu verirdi. Suyun qaynadılması mikrobları məhv etsə də, xoşagəlməz qoxu və dad problemini tam həll etmirdi.
Məsələnin sirri kibrit başlığının tərkibində olan kükürd maddəsində idi. Suda yuyulan kükürd birləşmələrinin mikrozərrəcikləri zəif oksidləşdirici xüsusiyyətə malik olur və pis qoxuya səbəb olan bəzi üzvi maddələri neytrallaşdıra bilirdi.
Əlbəttə, bu üsul sudakı ağır metalları və ya ciddi çirkləndiriciləri aradan qaldırmırdı, lakin suyu yemək bişirmək üçün daha yararlı hala gətirirdi.
Bu gün həmin metod tarixi bir maraq nümunəsi, seçim imkanlarının məhdud olduğu dövrdə xalq zəkasının və müşahidə qabiliyyətinin göstəricisi kimi dəyərləndirilir.
Müasir filtrasiya sistemləri və laborator analizlər sağlamlığımız üçün daha etibarlı qoruma vasitələridir. Bununla belə, köhnə bir həyat məsləhəti bizə xatırladır ki, müşahidə çox zaman kəşfin ilk addımıdır.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:81
Bu xəbər 18 Dekabr 2025 08:44 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















