Onların artıqlığı təmiz şəkərdən daha təhlükəlidir...
Sia Az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
Qastroenteroloji xəstəliklər arasında kolonun divertikulyar xəstəliyi lider mövqe tutur. Xəstəlik kolon xərçənginin inkişaf riskini 120 faiz artırır. Əsas risk faktorlarından biri doymuş yağlarla zəngin bir pəhrizdir.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə cərrah və onkoloq İvan Karasev Telegram kanalında yazır.
Həkim, mütəxəssislərin 18 il ərzində DBT xəstələrinin sağlamlığını müşahidə etdiyi Danimarka tədqiqatına istinad edir.
Onların kolon xərçənginə tutulma riski 120 faiz yüksək idi.
Bunu təsdiqləyən həkim, həmçinin kolon selikli qişasında p53-ün TBDC olan bir insana gəldikdə, xərçəng üçün proqnostik bir marker kimi qəbul edilməli olduğuna diqqət çəkib.
İvan Karasev bu əlaqəni bir neçə amillə izah edir.
Qocalıqdan əlavə (60 yaşdan yuxarı insanlar xəstəlikdən daha çox əziyyət çəkirlər) qidalanma vacibdir. Xüsusilə, lifin kifayət qədər qəbul edilməməsi fonunda pəhrizdə çox miqdarda doymuş yağın olması (məsələn, yağlı ət, emal edilmiş ət məhsulları). Həm də təhlükəli olan yağlı qənnadı məmulatlarıdır ki, onların artıqlığı təmiz şəkərdən daha təhlükəlidir.
Bundan əlavə, çəkinizi izləmək və bağırsağın işindəki dəyişiklikləri nəzərə almamaq vacibdir.
Həkim vurğulayır ki, bədxassəli transformasiya riski bağırsaqda xroniki sistemli iltihab prosesi ilə artır.
...Ona görə də mütəmadi olaraq qastroskopiya və kolonoskopiya prosedurlarından keçmək lazımdır.
Bunu da mütəxəssis deyir.
Nazlı Almuradova
Baxış sayı:152
Bu xəbər 14 Yanvar 2025 23:35 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















