Qabıqlı meyvələr də yuyulmalıdır HƏKİM MƏSLƏHƏTİ
Icma.az xəbər verir, Cebheinfo saytına əsaslanaraq.
Hətta yeyilməz qabığı olan meyvələr də istehlakdan əvvəl yuyulmalıdır.
Bu qaydaya məhəl qoymamaq infeksiyalara və pestisidlərdən zəhərlənməyə səbəb ola bilər.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, mütəxəssisin fikrincə, banan kimi qabığı yeyilməz məhsullar da digərləri kimi axar suyun altında yuyulmalıdır. Bu, əllərinizə, sonra da ağzınıza daxil ola biləcək toz, bakteriya və pestisid qalıqlarını səthdən təmizləyir, xüsusən də qabığı soyarkən və ya kəsərkən belə problem yarana bilər.
Məntiqsiz görünsə belə, əvvəlcə banan yuyulmalıdır.
O əlavə edib ki, bu prosedura məhəl qoymamaq salmonella, E. coli və listeria kimi təhlükəli mikroorqanizmlərin yaratdığı qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Salmonellyoz adətən yüksək hərarət, qarın ağrısı, ishal və qusma səbəb olur. Bu vəziyyət uşaqlar, yaşlılar və zəifləmiş immunitet sistemi olan insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir: ağır susuzlaşdırma xəstəxanaya yerləşdirmə tələb edə bilər.
E. coli xüsusilə onun bəzi ştammları, ishal və şiddətli qarın ağrısı da daxil olmaqla, şiddətli bağırsaq pozğunluqlarına səbəb ola bilər. Bəzi hallarda bakteriyalar böyrəklərə təsir edir və potensial ölümcül vəziyyət olan hemolitik uremik sindroma səbəb ola bilər. Hamilə qadınlar listeriaya ən çox həssasdırlar, onlar üçün infeksiya aşağıya, vaxtından əvvəl doğuşa və ya ölü doğuşa səbəb ola bilər.
Mütəxəssis əlavə edib ki, meyvələrin səthində bakteriyalarla yanaşı, kir hissəcikləri, hətta həşəratlar da qala bilər. Mütəxəssis xəbərdarlıq edir ki, pestisidlər potensial olaraq ciddi sağlamlıq riskləri ilə də əlaqələndirilir. Mümkün nəticələrə autizm, xərçəng, hipertoniya, şəkərli diabet və demensiyanın inkişafı daxildir.
Xəzər
“Cebheinfo.az”


