Qan şəkəriniz düşübsə, bu 6 qidaya üstünlük verin
Icma.az xəbər verir, Azpost saytına əsaslanaraq.
Aşağı qan şəkəri zəiflik, başgicəllənmə və titrəmə ilə müşayiət oluna bilər. AzPost xəbər verir ki, dietoloq Karina Tolentino hipoqlikemiyanın qarşısını almağa kömək edən altı faydalı qidanı açıqlayıb. Onun sözlərinə görə, bu vəziyyət zamanı karbohidratlarla zəngin, lakin sağlam qidalara üstünlük verilməlidir.
Mütəxəssisin ilk tövsiyəsi banandır – orta ölçülü bir bananda 25 qram karbohidrat var və bu, qan şəkərini sürətlə artırmaq üçün ideal seçimdir. Banandakı təbii şəkərlər və az miqdarda lif onun tez həzm olunmasına şərait yaradır.
Növbəti tövsiyə olunan meyvə ananasdır. Onun glisemik indeksi 82-dir və bu, ananası qanda şəkərin kəskin azalması zamanı effektiv edən meyvələrdən biri edir. Bir stəkan ananas 22 qram karbohidrat təmin edir.
Xurma da Tolentinonun siyahısındadır. Bir xurmada 18 qram qlükoza və fruktoza mövcuddur ki, bu da onu ideal təbii “enerji qəlyanaltısı”na çevirir. Üstəlik, onu cibdə daşımaq rahatdır.
Üzüm isə sürətli təsiri ilə seçilir – yarım stəkan üzüm 15 qram karbohidrat ehtiva edir və asanlıqla həzm olunur. Bu meyvə xüsusilə şəkər düşməsinin ilkin əlamətləri zamanı effektivdir.
Tolentino həmçinin alma püresini tövsiyə edir. Şəkərsiz alma püresi yarım stəkanda 15 qram karbohidrat verir və həm də ürəkbulanma ilə müşayiət olunan hallarda istifadəyə yararlıdır.
Altıncı qida isə qarpızdır. Tərkibində həm karbohidrat (11,5 q), həm də yüksək miqdarda su olan bu meyvə hipoqlikemiya zamanı yaranan susuzluğun da qarşısını alır.
Dietoloq əlavə edir ki, şəkər səviyyəsinin stabilliyini qorumaq üçün bu meyvələri zülallar və sağlam yağlarla birlikdə qəbul etmək, həmçinin maye balansını qorumaq vacibdir. Şəkərli içkilərdən isə uzaq durmaq məsləhətdir.
Paylaş


