Qan təzyiqi və piylənmə riskinin azaldan qida
Icma.az, Azpost portalına istinadən məlumat verir.
“Poultry Science” jurnalında dərc olunan Çin alimlərinin son araşdırması yumurta yeməyin əvvəllər məlum olmayan faydalarını ortaya çıxarıb. Foodinfo.az xəbər verir ki, Jiangsu əyalətinin Quşçuluq Elmi İnstitutunun tədqiqatçıları yumurtada olan müxtəlif qida maddələrinin piylənmə riskinə təsirini təhlil ediblər. Əsas tapıntılardan biri də yumurtanın müntəzəm istehlakının gənclərin sağlamlığına müsbət təsir etməsidir. Gündəlik yumurta yeyənlər yumurtadan qaçanlardan daha çox lutein, zeaksantin, xolin, B2 və D vitaminləri, selenium, dokosaheksaenoik turşu və zülal alırlar. Bu, pəhrizin ümumi qida dəyərini yaxşılaşdırır və əsas qida maddələrinə olan ehtiyacı ödəyir.
Digər araşdırmalar yumurta ağının yüksək həzm olunduğunu, immunitet sistemini gücləndirdiyini və qan təzyiqini aşağı salmağa kömək etdiyini təsdiqləyib. Yumurta həm də əzələ sağlamlığını yaxşılaşdırır, yaşlı insanları sarkopeniyadan – yaşa bağlı əzələ itkisindən qoruyur, yağ metabolizmasını tənzimləməyə kömək edir və piylənmənin qarşısını alır. Üstəlik, Çin alimləri müəyyən ediblər ki, yumurtanın orta səviyyədə istehlakı qan lipidlərinin səviyyəsinə praktiki olaraq heç bir təsir göstərmir.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:97
Bu xəbər 10 Yanvar 2025 14:28 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















