Qarpızın soyuq halda yeyilməsi də mədə üçün zərərlidir Mütəxəssis
Icma.az, Demokrat.az portalına istinadən məlumat yayır.
Bakıda 20 yaşlı Dərya Ağayeva qarpızdan zəhərlənərək həyatını itirib. Tibbi Ərazi Bölmələrini İdarəetmə Birliyindən (TƏBİB) bildirilib ki, hadisə iyunun 7-də baş verib. Onun qıcolma vəziyyətində Kliniki Tibbi Mərkəzin Təcili və Təxirəsalınmaz Tibbi Yardım şöbəsinə hospitalizasiya edildiyi bildirilib: "Dərhal xəstəyə zəruri tibbi xidmətlər göstərilib, həkimlərin səylərinə baxmayaraq, xəstənin həyatını xilas etmək mümkün olmayıb".
Məlumata görə, 20 yaşlı gənc soyuducuda olan üç gündən qalma qarpızı yeyib. Bundan bir neçə saat sonra onun vəziyyəti pisləşib. Dərya xəstəxanada vəfat edib.
Mövzu ilə bağlı Qida Təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova Demokrat.az-a açıqlamasında bildirib ki, Azərbaycan üçün qarpızın xarakterik mövsümü iyul ayının ortalarından başlayaraq avqust ayı hesab olunur:
“Bu müddətdə yetişilən qarpızlar daha təbii, qida dəyəri daha yüksək və eyni zamanda orqanizm üçün faydalı olur. Yaxşı olar ki, xüsusilə də həssas qrupdan olan insanlar – az yaşlılar, yaşlı şəxslər, xroniki xəstəlikləri olanlar, hamilə və süd verən qadınlar məhz təbii mövsümündə yetişən qarpızları alsınlar. Bəzən mövsümündən əvvəl satışda olan qarpızlar istixanalarda yetişdirilən və ya xarici, isti ölkələrdən gətirilən olur. Bu hallarda, əgər daşınma və saxlama zamanı kimyəvi maddələrdən çox istifadə olunmayıbsa, az miqdarda yemək olar. Amma maksimum fayda üçün yerli və mövsümündə yetişən qarpız seçilməlidir. Qarpızın əsas faydalı cəhətləri yüksək su tərkibi, A və C vitaminləri, antioksidantlarla, xüsusilə likapinlə zəngin olmasıdır. Likapin xərçəng riskini azaldır və immuniteti gücləndirir. Qarpızın kalorisi azdır, asan həzm olunur və lifli olması ilə həzm sisteminə də müsbət təsir göstərir. Həmçinin, yayda sərinləşdirici təsiri ilə də seçilir”.
Sağlam qidalanma mütəxəssisi deyib ki, istixanalarda kimyəvi maddələrlə yetişdirilən qarpızlarda nitrat miqdarı yüksək ola bilər:
“Bu, alergik reaksiyalar, həzm pozuntuları və hətta zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Ona görə də yalnız təbii mövsümdə yetişənlərə üstünlük verilməlidir. Həddindən artıq qarpız yemək də şəkərli diabet xəstələri üçün zərərlidir. Qarpızın soyuq halda yeyilməsi də mədə üçün zərərlidir mədə soyuqlaya və iltihablana bilər. Alarkən çox iri olmayan, parlaq qırmızı, naxışları aydın olan və günəş altında çox qalmayan qarpızlara üstünlük verilməlidir, çünki uzun müddət günəşdə qalması keyfiyyətini azalda bilər”.
Leyla Turan
Demokrat.az
Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
Məlumata görə, 20 yaşlı gənc soyuducuda olan üç gündən qalma qarpızı yeyib. Bundan bir neçə saat sonra onun vəziyyəti pisləşib. Dərya xəstəxanada vəfat edib.
Mövzu ilə bağlı Qida Təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova Demokrat.az-a açıqlamasında bildirib ki, Azərbaycan üçün qarpızın xarakterik mövsümü iyul ayının ortalarından başlayaraq avqust ayı hesab olunur:
“Bu müddətdə yetişilən qarpızlar daha təbii, qida dəyəri daha yüksək və eyni zamanda orqanizm üçün faydalı olur. Yaxşı olar ki, xüsusilə də həssas qrupdan olan insanlar – az yaşlılar, yaşlı şəxslər, xroniki xəstəlikləri olanlar, hamilə və süd verən qadınlar məhz təbii mövsümündə yetişən qarpızları alsınlar. Bəzən mövsümündən əvvəl satışda olan qarpızlar istixanalarda yetişdirilən və ya xarici, isti ölkələrdən gətirilən olur. Bu hallarda, əgər daşınma və saxlama zamanı kimyəvi maddələrdən çox istifadə olunmayıbsa, az miqdarda yemək olar. Amma maksimum fayda üçün yerli və mövsümündə yetişən qarpız seçilməlidir. Qarpızın əsas faydalı cəhətləri yüksək su tərkibi, A və C vitaminləri, antioksidantlarla, xüsusilə likapinlə zəngin olmasıdır. Likapin xərçəng riskini azaldır və immuniteti gücləndirir. Qarpızın kalorisi azdır, asan həzm olunur və lifli olması ilə həzm sisteminə də müsbət təsir göstərir. Həmçinin, yayda sərinləşdirici təsiri ilə də seçilir”.
Sağlam qidalanma mütəxəssisi deyib ki, istixanalarda kimyəvi maddələrlə yetişdirilən qarpızlarda nitrat miqdarı yüksək ola bilər:
“Bu, alergik reaksiyalar, həzm pozuntuları və hətta zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Ona görə də yalnız təbii mövsümdə yetişənlərə üstünlük verilməlidir. Həddindən artıq qarpız yemək də şəkərli diabet xəstələri üçün zərərlidir. Qarpızın soyuq halda yeyilməsi də mədə üçün zərərlidir mədə soyuqlaya və iltihablana bilər. Alarkən çox iri olmayan, parlaq qırmızı, naxışları aydın olan və günəş altında çox qalmayan qarpızlara üstünlük verilməlidir, çünki uzun müddət günəşdə qalması keyfiyyətini azalda bilər”.
Leyla Turan
Demokrat.az
if (!$ISMOBILE) : ?>
include(__DIR__.'/320x100.php');?>

