Mütəxəssis: Bu, qaraciyər, böyrəklər və sinir sistemi üçün zərərlidir
Icma.az, Demokrat.az portalına istinadən məlumat verir.
Ərzaq sənayesində istifadə olunan demək olar ki, bütün plastik qablaşdırmalar yeməkləri və içkiləri mikro və nano plastiklə çirkləndirir. Nəticələrə görə, polietilen, polipropilen, PET, polistirol, poliamid və melamin qablaşdırmalarda saxlanılan yemək və içkilərin 96%-də plastik parçacıq aşkarlanıb. Marqarita pizza Alimlər qeyd edib ki, mikroplastik içkilərə əsasən plastik qapaq açılarkən və çay paketləri dəmlənərkən, yeməklərə isə plastik doğrama taxtalarında kəsilərkən keçir.
Sağlam qidalanma üzrə mütəxəssis Güldanə Qasımlı Demokrat.az-a açıqlama verib.
O deyib ki, ərzaq məhsullarında mikro və nanoplastiklərin olması ciddi və narahatlıq doğuran qlobal sağlamlıq problemidir:
“Bu parçacıqlar bədənə əsasən yemək, içki və hətta nəfəs yolu ilə daxil olur. Mikroplastiklər toxumalara çata və hüceyrələrə daxil ola bilər. Bu isə xroniki iltihab, oksidativ stress və toxuma zədələnməsinə səbəb ola bilər. Bəzi plastiklərdən ayrılan kimyəvi maddələr endokrin sisteminə mənfi təsir göstərir. Bu, sonsuzluq, döş və prostat xərçəngi riskini artıra bilər. Mikroplastiklərin həzm sistemi ilə qəbul olunması bağırsaq florasının tarazlığını pozur, bu isə immunitet zəifliyi, qidaların pis sorulması, hətta psixoloji problemlərə səbəb ola bilər”.
Mütəxəssis əlavə edib ki, plastiklər, həmçinin ətraf mühitdəki ağır metalları və zərərli toksinləri öz səthində toplayaraq orqanizmə daşıya bilər:
“Bu, qaraciyər, böyrəklər və sinir sistemi üçün zərərlidir. Hamiləlik zamanı mikroplastiklərin plasentadan keçdiyi sübut olunub. Bu, uşağın inkişafına, beyin fəaliyyətinə və immun sisteminə mənfi təsir göstərə bilər. Qidaları şüşə, keramik və ya paslanmayan poladdan olan qabda saxlamaq lazımdır. Mikroplastiklər artıq hər gün qəbul etdiyimiz su, duz, balıq, ət və tərəvəzlərdə aşkarlanır. Bu problemin qarşısını almaq üçün istehlakçı olaraq doğru seçimlər etmək, qida sənayesində isə daha ekoloji qablaşdırmalara keçid həyati əhəmiyyət daşıyır”.
Leyla Turan
Demokrat.az
Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
Sağlam qidalanma üzrə mütəxəssis Güldanə Qasımlı Demokrat.az-a açıqlama verib.
O deyib ki, ərzaq məhsullarında mikro və nanoplastiklərin olması ciddi və narahatlıq doğuran qlobal sağlamlıq problemidir:
“Bu parçacıqlar bədənə əsasən yemək, içki və hətta nəfəs yolu ilə daxil olur. Mikroplastiklər toxumalara çata və hüceyrələrə daxil ola bilər. Bu isə xroniki iltihab, oksidativ stress və toxuma zədələnməsinə səbəb ola bilər. Bəzi plastiklərdən ayrılan kimyəvi maddələr endokrin sisteminə mənfi təsir göstərir. Bu, sonsuzluq, döş və prostat xərçəngi riskini artıra bilər. Mikroplastiklərin həzm sistemi ilə qəbul olunması bağırsaq florasının tarazlığını pozur, bu isə immunitet zəifliyi, qidaların pis sorulması, hətta psixoloji problemlərə səbəb ola bilər”.
Mütəxəssis əlavə edib ki, plastiklər, həmçinin ətraf mühitdəki ağır metalları və zərərli toksinləri öz səthində toplayaraq orqanizmə daşıya bilər:
“Bu, qaraciyər, böyrəklər və sinir sistemi üçün zərərlidir. Hamiləlik zamanı mikroplastiklərin plasentadan keçdiyi sübut olunub. Bu, uşağın inkişafına, beyin fəaliyyətinə və immun sisteminə mənfi təsir göstərə bilər. Qidaları şüşə, keramik və ya paslanmayan poladdan olan qabda saxlamaq lazımdır. Mikroplastiklər artıq hər gün qəbul etdiyimiz su, duz, balıq, ət və tərəvəzlərdə aşkarlanır. Bu problemin qarşısını almaq üçün istehlakçı olaraq doğru seçimlər etmək, qida sənayesində isə daha ekoloji qablaşdırmalara keçid həyati əhəmiyyət daşıyır”.
Leyla Turan
Demokrat.az

Qarpızın soyuq halda yeyilməsi də mədə üçün zərərlidir Mütəxəssis
10 İyun 2025 16:35
Mədə, qaraciyər və böyrəklər üçün faydalı Yulaf jeli
16 Noyabr 2024 02:26
Türkiyəli mütəxəssis arıçılar üçün təlim keçib
31 Yanvar 2025 17:56
Kiçik mütəxəssis xəzinədar /mütəxəssis xəzinədar/aparıcı mütəxəssis xəzinədar/ baş mütəxəssis xəzinədar
21 Yanvar 2025 19:32

