Qastroenteroloqlar həzm üçün ən pis 5 qidanın adını çəkib
Icma.az, Azpost saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Mədə-bağırsaq traktının sağlamlığını qorumaq üçün pəhrizinizi nəzərdən keçirməyə dəyər. Məlum olub ki, bəzi məşhur yeməklər tamamilə təhlükəsiz görünsə də, həzm orqanlarına əhəmiyyətli zərər verə bilər.
Bu barədə AzPost Huffpost saytına istinadən məlumat verir .
Protein barları
Qastroenteroloq Harmony Allison, heç vaxt yüksək işlənmiş qidalar yemədiyini söylədi. Xüsusilə, super işlənmiş protein çubuqları şişməyə səbəb ola bilər. Eyni miqdarda proteini bir fincan süddə, bir porsiya fıstıq yağı, qoz-fındıq və ya balqabaq toxumunda ala bilərsiniz.
SteykDoktor Rezvana Çovdhuri qırmızı ətdən, xüsusilə biftek və hamburgerdən çəkinir. Çünki qırmızı və işlənmiş ət kolon xərçəngi və polip riskini artırır.
Onlar doymuş yağda yüksəkdir, lakin onları istehlak edəcəksinizsə, miqdarı vacibdir. Gündə 100 qramdan çox istehlak edənlərdə kolon xərçəngi riski daha yüksəkdir.
Dərin qızardılmış balıq və ya toyuqBalıq filesi və toyuq göbələkləri dadlıdır, lakin bağırsaq sağlamlığınız üçün heç bir fayda vermir.
Tədqiqatlar göstərdi ki, qızardılmış yağ bağırsaq mikrobiomuna mənfi təsir göstərərək aterosklerozun artmasına (damarların divarlarında yağ və digər maddələrin yığılması) səbəb olur.
Uzun müddətdə bu yığılma infarkt və insult kimi nəticələrə səbəb ola bilər.
Qazlı suƏgər siz müntəzəm olaraq soda və ya hər hansı digər şəkərli içki içirsinizsə, bu vərdişdən əl çəkməyin vaxtıdır. Bu içkilər diabet və ürək xəstəlikləri kimi xroniki xəstəliklərlə əlaqələndirilir.
Bundan əlavə, bu cür içkilər tez-tez mədə-bağırsaqda şişkinlik, gəyirmə və reflü simptomlarını tetikler, xüsusən də qazlı kofeinli formalarda istehlak edildikdə.
Ağ çörəkQastroenteroloq Shilpi Grover-ə görə , təmizlənmiş taxıllar bağırsaqlarınız üçün çox yaxşı deyil.
Pəhriz nümunələrini qiymətləndirən tədqiqatlar açıq şəkildə göstərdi ki, qırmızı və emal edilmiş ətlərin və təmizlənmiş taxılların yüksək istehlakı divertikulit adlanan həzm sistemində iltihab riskinin artması ilə əlaqələndirilir.
Ağ çörək lif, minerallar və vitaminlər kimi faydalı komponentlərin əksəriyyətindən təmizlənmiş zərif undan hazırlanır. Lif normal bağırsaq funksiyasını qorumağa kömək edir, müntəzəm bağırsaq hərəkətlərini təşviq edir və qəbizliyin qarşısını alır.
Paylaş

