Qazanda, çaydanda, yoxsa termosda İtburnunu necə dəmləyək?
Icma.az, Medicina-dan verilən məlumata əsaslanaraq, xəbər verir Qazanda, çaydanda, yoxsa termosda İtburnunu necə dəmləyək?.
İtburnu maraqlı fitoterapevtik təsir edən bitkidir, onun meyvələri zəngin biokimyəvi tərkibi ilə xarakterizə olunur. Tərkibində polifenolik birləşmələr, karotenoidlər, yüksək konsentrasiyalarda askorbin turşusu, tokoferollar, üzvi turşular və mineral komponentlər var.
“Medicina” xəbər verir ki, itburnu içərisində açıq şəkildə immunomodulyator, antioksidant və adaptogen təsir göstərən əhəmiyyətli miqdarda bioloji aktiv maddələrlə zəngindir. . Kapilyarları gücləndirməyə və qan mikrosirkulyasiyasını normallaşdırmağa kömək edən flavonoidlər kompleksi var.


İtburnu çiçəyi ekstraktı metabolik prosesləri aktivləşdirir, mədə-bağırsaq traktının işini optimallaşdırır, od ifrazını stimullaşdırır və qaraciyərin detoksikasiya funksiyasını artırır;
İtburnu dəmləməsi onun tərkibində kalium və maqneziumun olması səbəbindən qan təzyiqini normallaşdırmağa kömək edir, kardioprotektiv təsir göstərir və qanın reoloji xüsusiyyətlərini yaxşılaşdırır;
Həmçinin, klinik müşahidələr onun ürək-damar xəstəliklərinin kompleks müalicəsində istifadəsinin effektivliyini təsdiqləyir.
İçki hazırlamaq üçün həm təzə, həm də qurudulmuş meyvələrdən istifadə edə bilərsiniz.
Təzə itburnu, istilik müalicəsinin olmaması səbəbindən, C vitamini və antioksidanlar da daxil olmaqla, faydalı maddələrin maksimum miqdarını saxlayır. Bununla belə, onun istifadəsi mövsümlə məhdudlaşır, çünki təzə meyvələr tez xarab olur.
Qurudulmuş itburnu isə il boyu mövcuddur və uzunömürlüdür. İstifadəsi asandır və xüsusi saxlama şəraiti tələb etmir. Müasir qurutma üsulları quru meyvələrdə vitaminlərin və digər faydalı maddələrin əhəmiyyətli hissəsini saxlamağa imkan verir.
Ən yaxşı seçim qurudulmuş itburnudur. Məhz bu versiyada ən çox C vitamini saxlayır.
Rəng narıncı-qırmızıdan qəhvəyi-qırmızıya qədər olmalıdır.
Qablaşdırmada hər hansı zibil, həşərat izləri olmamalıdır.
Giləmeyvə bütöv və ayrı olmalıdır.
Ətir təzə və qurudulmuş itburnu üçün xarakterik olmalıdır. Kif qoxusu kimi xoşagəlməz yad qoxunun olmaması vacibdir.
“Quru giləmeyvələrin saxlama müddəti 24 aydır. C vitamini dondurulmuş və ya soyudulmuş meyvələrə nisbətən qurudulmuş meyvələrdə daha yaxşı saxlanılır. Amma saxlama zamanı o, qismən itirilir, dad və aromanın intensivliyi azalır. Buna görə də, bir ildən çox olmayan məhsulu seçmək daha yaxşıdır”.
Hazırlanması:
Giləmeyvələri özünüz seçdiyinizdən və ya mağazada satın almağınızdan asılı olmayaraq, onları qaynatmazdan əvvəl zibil, yarpaq və gövdələrdən təmizləmək lazımdır. Sonra meyvələr axan suyun altında yuyulmalıdır.
Termosda dəmləmə
Metod istiliyi uzun müddət saxlamağa imkan verir və bununla da meyvədən qida maddələrinin daha tam çıxarılmasını təmin edir. Termosda dəmləmənin əsas üstünlüyü rahatlıq və sadəlikdir. İçkinin hazırlanması prosesini daim izləmək lazım deyil, sadəcə əzilmiş itburnu bir termosa tökmək, üzərinə qaynar su tökmək və bir neçə saat saxlamaq lazımdır.
Termosda dəmləmək üçün əvvəlcə itburnu əzmək lazımdır. Bundan əlavə, bir termosda dəmləmək kifayət qədər uzun bir dəmləmə müddəti tələb edir, 6-12 saata qədər saxlamalısız.
Qazanda dəmləmə
Bu üsul termosda dəmləməkdən daha çox vaxt və diqqət tələb edir, lakin zəngin dad və ətirli içki əldə etməyə imkan verir. Həlimi qazanda hazırlamağın əsas üstünlüyü ondan ibarətdir ki, bütöv və ya doğranmış itburnu istifadə edə bilərsiniz.
Amma dəmləmənin qaynamasına imkan verməməlisiz.
Çaydan
Burada bir az əzilmiş itburnu çaydana töküb, üzərinə qaynar su töküb bir neçə dəqiqə dəmləmək kifayətdir.
Bu üsul termosda və ya qazanda dəmləmək kimi faydalı maddələrin tam çıxarılmasını təmin etmir.
Ümumiləşdirsək, ən faydalı içki əldə etmək istəyirsinizsə, itburnu termosda və ya qazanda dəmləmək məsləhətdir.
Aygün Musayeva
