Qəhvə barədə miflər PUÇ OLDU
Icma.az, Cebheinfo portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Səhərlər bir fincan qəhvəni çoxları sevir. Bununla belə, populyarlığına baxmayaraq, qəhvə barədə tez-tez yanlış təsəvvürlər yayılır. Son elmi araşdırmalar bu ən davamlı miflərdən bəzilərini dağıdıb.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, bu barədə “Popular Science” yazır.
Bəzi insanlar arasında tünd qovrulmuş qəhvənin açıq qovrulmuş qəhvədən daha çox kofein ehtiva etdiyinə dair ümumi bir yanlış fikir var.
Bununla belə, Tomas Cefferson Universitetindən Meqan Fuller və Nini Z. Rao tərəfindən aparılan araşdırma bu anlayışa qarşı çıxır. "Scientific Reports" jurnalında dərc olunan yazıda orta qovrulmuş qəhvənin eyni şərtlərdə dəmləndiyi zaman tünd qovrulmuş qəhvədən daha yüksək konsentrasiyada kofein ehtiva etdiyi tapılıb.
Bu, onu göstərir ki, dənələri tündləşdirən qovurma prosesi kofeinin tərkibini azalda bilər.
Başqa bir ümumi mif qəhvə içməyin uşaqların böyüməsini ləngidə biləcəyidir. Klivlend klinikasının pediatrik endokrinoloqu Dr.Roy Kim bu yanlış fikri rədd edərək, “Bu, uşağın böyüməsinə ciddi təsir göstərmir”,- deyir.
İştahkəsici kimi çıxış edə bilsə də, qəhvə istehlakını uşaqlarda yavaş böyümə ilə əlaqələndirən heç bir elmi dəlil yoxdur.
Bununla belə, qeyd etmək lazımdır ki, uşaqlarda həddindən artıq kofein istehlakı yuxu pozğunluğuna və digər sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, buna görə də onların yaşlarında xüsusi moderasiya lazımdır.
Qəhvənin bədəni susuzlaşdırdığı fikri başqa bir yanlış fikirdir. PLOS ONE jurnalında dərc edilən araşdırmada 50 kişi iştirakçı arasında qəhvənin su ilə müqayisədə nəmləndirici təsirləri araşdırılıb. Nəticələr iki içki arasında ölçülərdə əhəmiyyətli fərqlər göstərmədi və orta dərəcədə qəhvə istehlakının su ilə eyni şəkildə gündəlik maye qəbuluna kömək etdiyini göstərir.
Qəhvənin ürək sağlamlığına təsiri ilə bağlı narahatlıqlar da elm adamları tərəfindən araşdırılır. 2022-ci ildə “European Journal of Preventive Cardiology”-də dərc edilən bir araşdırma 500000-dən çox insanın məlumatlarını təhlil edib və gündə iki-üç fincan qəhvə içməyin ürək-damar xəstəlikləri, ölüm riskinin azalması ilə əlaqəli olmadığını aşkarlayıb.
Bununla belə, araşdırmada qeyd edilib ki, bu qoruyucu təsir müxtəlif qəhvə növlərində, o cümlədən üyüdülmüş, hazır və kofeinsiz qəhvə növlərində müşahidə olunub, buna görə də tədqiqatçılar “ən sağlam növ” adı üçün vahid namizəd tapmayıblar.
Bundan əlavə, Avropa Kardiologiya Cəmiyyətinin son araşdırması, qəhvənin sağlamlıq faydalarında vaxtın vacib rol oynaya biləcəyini göstərir. Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, səhərlər qəhvə içən insanların ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riski gün ərzində qəhvə içənlərə nisbətən daha azdır. Bu, ürək sağlamlığı üçün qəhvə istehlakının təkcə miqdarının deyil, həm də vaxtının potensial əhəmiyyətini göstərir.
Bu tapıntılardan aydın olur ki, qəhvə haqqında uzun müddətdir mövcud olan bir çox inanc elmi araşdırmalara tab gətirmir. Tədqiqatlar irəlilədikcə, elm adamları qəhvənin insan sağlamlığı və rifahında oynadığı rola getdikcə aydınlaşır və istehlakçılara bu barədə daha məlumatlı seçimlər etməyə imkan verir.
Xəzər
“Cebheinfo.az”

