Qəhvənin düzgün hazırlandığını belə test etmək olar Mütəxəssisdən AÇIQLAMA
Icma.az, Redaktor.az portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Havaların soyuması və yağışlı keçməsi insanlarda qəhvəyə olan tələbatı artırır. Lakin düzgün hazırlanmadıqda qəhvə orqanizmə zərərli ola bilər.
Bəs insanlar üz tutduqları kafe və restoranlarda hazırlanan qəhvələrin düzgün hazırlanıb-hazırlanmadığını necə müəyyən edə bilərlər?
Qida eksperti Fərid Səfərov Redaktor.az-a açıqlamasında bildirdi ki, qəhvənin sağlamlığa faydalı olması onun necə hazırlanmasından, hansı avadanlıqda və hansı gigiyenik şəraitdə təqdim edilməsindən asılıdır.
O qeyd etdi ki, restoranda hazırlanan qəhvənin düzgün olub-olmadığını istehlakçı bir neçə əsas meyarla müəyyən edə bilər:
"Ən kritik məqam avadanlığın təmizliyidir. Kofe aparatının içindəki yağlar və qəhvə qalıqları təmizlənmədikdə qəhvənin dadı acılaşır və bakterioloji risk yaradır. Barista hər istifadə sonrası porta-filtri təmizləməlidir. Aparatdan gələn buxarın qoxusu kəskin və ya turş olmamalıdır. Süd qəhvənin ən tez korlana bilən hissəsidir. Barista soyuq süd istifadə etməli, artıq isidilmiş südü təkrar qızdırmaqdan çəkinməlidir, çünki bu, yanıq dadı yaradır, südün tərkibini pozur və bakteriya artımı riskini artırır. Qəhvənin üyüdülmə vaxtı da dad üçün önəmlidir. Espresso üçün üyüdülmüş qəhvə 30-60 saniyədən sonra oksidləşməyə başlayır, buna görə barista qəhvəni sifariş zamanı üyütməlidir. Əgər üyüdülmüş qəhvə qaba yığılırsa, bu dadın köhnəlməsinə səbəb olur. Suyun keyfiyyəti də qəhvənin dadına birbaşa təsir göstərir. Keyfiyyətsiz və ya filtrasiyasız su dadı poza, mineral daşlaşmasına səbəb ola və mexanizmdə çöküntü yaradaraq zərərli maddələrin ayrılmasına gətirə bilər".
Müsahibimizin fikrincə, qəhvənin dadında metal və ya kəskin acı çalarlar hiss olunursa, su düzgün olmaya bilər.
"İstehlakçı üçün ən sadə test dad testidir. Düzgün hazırlanmış qəhvə nə çox acı, nə çox turş, nə də yandırılmış dad verməməlidir. İnsanlar sadəcə dadla deyil, vizual və davranış əlamətləri ilə də qəhvənin düzgün hazırlanıb-hazırlanmadığını anlaya bilərlər. Aparat təmiz olmalı, istifadə olunan süd təkrar qızdırılmamalı, qəhvə isə sifariş zamanı üyüdülməlidir", - deyə Fərid Səfərov yekunlaşdırdı.
Xədicə BAXIŞLI
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:76
Bu xəbər 05 Dekabr 2025 20:07 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















