Qocalmanı dayandıran meyvə: Ürəyi qoruyur, xolesterolu aşağı salır
Icma.az, Sherg.az portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Şirin və turş dadı ilə tanınan kivi, sağlamlığa bir çox faydaları ilə tanınır. C vitamini və antioksidantlarla zəngin olan bu meyvə qocalmanı gecikdirməyə, dəri sağlamlığını yaxşılaşdırmağa, toxunulmazlığı artırmağa, həzmi dəstəkləməyə, qan təzyiqi və xolesterin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir. Yüksək lif və aşağı kalorili tərkibi də çəki idarə etməyə kömək edir. Daimi istehlak ağciyər funksiyasını və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdıra bilər.
“Şərq” “NTV.com.tr”yə istinadən bildirir ki, mütəxəssislər kivi meyvəsini hər gün 1 ədəd yemək üçün 6 əsas səbəbi açıqlayıb. Kivinin əsas komponentlərindən biri olan C vitamini kollagen əmələ gəlməsini dəstəkləyərək dəri sağlamlığında mühüm rol oynayır. Bu proses dərinin möhkəmliyini və elastikliyini qoruyur, daha gənc görünüşə töhfə verir. Meyvənin tərkibində təxminən 80 faiz su var və dəri üçün təbii nəmləndirici faydalar təmin edir. Bu yüksək nəm tərkibi müntəzəm istehlak edildikdə dərini yumşaq və elastik saxlamağa kömək edir. Kivinin C və E vitaminlərindən olan antioksidan xüsusiyyətləri dəri hüceyrələrini sərbəst radikalların zədələnməsindən qoruyur. Bu birləşmələr dərinin qocalmasını sürətləndirə bilən ətraf mühit faktorlarına qarşı təbii müdafiəçi kimi çıxış edir. Kivinin tərkibindəki E vitamini, C vitamini və fitonutrientlərin birləşməsi günəş şüalarının zərərinə qarşı əlavə qorunma təmin edir. Lakin bu fayda ənənəvi günəşdən qoruyucu məhsulların əvəzi kimi qəbul edilməməlidir. Kivinin tərkibindəki K vitamini dərinin sağalmasına və bərpasına kömək edir. Bu qida maddəsi kiçik zədələrdən və ya zədələrdən sonra dərinin özünü daha effektiv bərpa etməsinə kömək edir. Kivi meyvəsi 100 qr xidmət üçün təsirli qida profilini saxlayır və 61 kalori, 0,5 q yağ, 3 mq natrium, 15 q karbohidrat, 9 q şəkər, 3 q pəhriz lifi və 1,1 q protein ehtiva edir. Meyvə toxumaların böyüməsi və immun dəstəyi üçün əhəmiyyətli miqdarda C vitamini təmin edir. Meyvənin tərkibində qan laxtalanmasını, maddələr mübadiləsini və qan kalsium səviyyəsini tənzimləməyə kömək edən 40 mkq-da əhəmiyyətli miqdarda K vitamini var. O, həmçinin gündəlik tövsiyə olunan mis qəbulunun 14 faizini təmin etməklə qırmızı qan hüceyrələrinin əmələ gəlməsini və immun funksiyasını dəstəkləyir. Gündə 2-3 kivi meyvəsi istehlakı qan laxtalanmasının qarşısını effektiv şəkildə ala bilər və xolesterol səviyyəsinə təsir etmədən qan təzyiqini idarə edə bilər. Bu təbii alternativ qanın durulaşdırılması və ürək sağlamlığının yaxşılaşdırılması üçün gündəlik aspirin istifadəsini əvəz edə bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, kivi istehlakı yüksək C vitamini və antioksidant tərkibinə görə astma simptomlarını idarə etməyə kömək edə bilər. Tədqiqatlarda müntəzəm qəbul ağciyər funksiyasının yaxşılaşdığını göstərir. Meyvənin pəhriz lifi və aktinidin fermenti, xüsusilə ət və ya balıq olan böyük yeməkləri istehlak etdikdən sonra zülalları parçalayaraq həzmə kömək edir. O, həmçinin həzm sistemi yavaş olanlar üçün yüngül işlətmə təsirini təmin edir. Meyvənin tərkibində həm toxumda həll olunmayan lif, həm də həzm sağlamlığını dəstəkləyən həll olunan lif var. Antioksidant aktinidin zülalın parçalanmasına kömək edir ki, bu da qıcıqlanmış bağırsaq sindromu olanlar üçün xüsusilə faydalıdır. Klinik tədqiqatlar göstərdi ki, səkkiz həftə ərzində gündə üç kivi yemək diastolik və sistolik qan təzyiqini aşağı salır. Antioksidant lutein və C vitamini tərkibi bu qan təzyiqini tənzimləyən təsirə kömək edir. Kivinin yüksək konsentrasiyası olan C vitamini hər fincan üçün tövsiyə olunan gündəlik dəyərin 103 faizini təmin edir, immunitet sistemini gücləndirərək infeksiyaların, soyuqdəymələrin və qripin qarşısını alır. Araşdırmalar göstərir ki, kivinin antioksidanları oksidləşdirici stressi və DNT zədəsini azalda bilər. Kivi çəki idarə etmək üçün yüksək su tərkibinə, aşağı kalorili sayına və əhəmiyyətli lif tərkibinə görə faydalıdır. Meyvənin aşağı glisemik indeksi qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir, tərkibindəki lif isə toxluq hissini artırır. Meyvənin çox yönlü olması onu meyvə salatlarında, smoothiesdə və ya müstəqil qəlyanaltı kimi istehlak etməyə imkan verir. Tərkibindəki vitaminlər, minerallar, fermentlər, antioksidantlar və liflərin birləşməsi ümumi sağlamlığın qorunmasını və bədən funksiyalarının dəstəklənməsini təmin edir.

