Xolesterolu azaltmağa kömək edən və ürəyi qoruyan MEYVƏ
Icma.az, Hurriyyet portalına istinadən məlumat verir.
Çoxlu meyvə və tərəvəz yemək insan sağlamlığını yaxşılaşdırmaq üçün məşhur üsuldur.
Meyvələrin bəziləri xüsusilə ürək üçün faydalıdır.
Belə meyvələrdən biri də armuddur. Tərkibindəki zəngin flavonoidlər, kalium, qida lifi və əsasən qabığında olan quercetin kimi güclü antioksidantlar sayəsində armud ürək sağlamlığı üçün olduqca faydalı meyvə hesab olunur.
Armudun tərkibindəki bu antioksidantlar iltihabın qarşısını almağa, ürək sərtliyini azaltmağa, qan təzyiqini sabitləşdirməyə və xolesterol səviyyəsini yaxşılaşdırmağa kömək edir - LDL (pis xolesterin) azaldılır və HDL (yaxşı xolesterol) yüksəlir.
Armudda böyük miqdarda qida ifi var ki, bu da onları demək olar ki, hər hansı bir ürək xəstəliyinin qarşısının alınması üçün faydalı edir. Lif öd turşularının bədəndən çıxarılmasına kömək edir, bu da öz növbəsində xolesterinin səviyyəsini aşağı salır. Armudda həmçinin qan təzyiqini tənzimləyən və bütün ürək-damar sistemində stressi azaldan kalium var. Kalium bədənin bütün hissələrinə qan axınını yaxşılaşdırır, bununla da orqan vəqan-damar sisteminə oksigen tədarükünü yüksəldir və onların səmərəliliyini artırır.
Armud ümumiyyətlə, balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi qida üçün təhlükəsiz meyvə hesab olunur.
Bununla belə, ağcaqayın poleninə qarşı allergiyası olan insanlar armuda, həmçinin alma, şaftalı, gavalı və digər meyvələrə allergik reaksiya verə bilər. Mümkün simptomlara burun axması və ya asqırma, yanaqlarda və ya gözlərdə yanma, nəfəs darlığı və ya öskürək, səpgi, qaşınma və ya şişkinlik, ishal və ürəkbulanma daxildir.
Çoxlu armud yemək tərkibindəki fruktoza və sorbitolun eləcə də təbii şəkərin yüksək olması səbəbiylə şişkinlik və ya qaz kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Odur ki, armudu da normadan artıq yeməmək, gündə bir və ya iki ədəd armud qəbul etmək tövsiyə olunur. \\Bizim.Media


