Icma.az
close
up
RU
Qurban ətinin yeyilməsində QIZIL QAYDA

Qurban ətinin yeyilməsində QIZIL QAYDA

Icma.az bildirir, Cebheinfo saytına əsaslanaraq.

Qurban ətinin düzgün şəraitdə saxlanması onun təzə qalmasını təmin edir. 

Əks halda, yanlış saxlama üsulları ətin qısa zamanda xarab olmasına səbəb ola bilər. Soyuducuya yerləşdirilsə belə, edilən bəzi səhvlər ətin ömrünü qısaldır. 

Eyni zamanda, ət istehlakı zamanı da diqqət edilməli vacib məqamlar var. Bu detallara əməl edilməzsə, hətta sağlamlıq problemləri yarana bilər.

"Cebheinfo.az" qurban ətinin saxlanılması ilə bağlı bilməli olduğunuz ən vacib məqamları təqdim edir. 

Qurban ətinin saxlanması zamanı soyuducuya yerləşdirilməsi kifayət etmir. Çünki əgər bu, düzgün şəkildə edilmirsə, ətin tez xarab olma riski artır. Türkiyə Adana Baytarlıq Həkimləri Palatasının sədri Nihat Köse bildirib ki, heyvan kəsildikdən sonra ölüm sərtliyi gələcəyi üçün təxminən 10–12 saat ərzində sərin, kondisionerli məkanda saxlanmalı, yalnız bundan sonra istehlak olunmalıdır. 

Nihat Köse vətəndaşlara qurbanlıq heyvanlarını mütləq rəsmi və peşəkar məkanlardan almağı tövsiyə edib:

"Qurbanlıq heyvanlar bələdiyyələrin müəyyən etdiyi satış məntəqələrindən alınmalıdır. Bu məntəqələrdəki heyvanlar baytar nəzarətindən keçdiyi üçün sağlam sayılır. Heyvanın qulağında sırğa olmalı, başqa bölgədən gətirilibsə, sağlamlıq arayışı təqdim edilməlidir. 

Kəsim prosesi də diqqətlə həyata keçirilməlidir. Heyvana əzab verilməməli, kəsim peşəkar qəssablar tərəfindən aparılmalıdır. Qurbanlıq seçimində heyvanın xarici görünüşünə diqqət edilməlidir. Tüklərin təmuz, parlaq və hamar olması, canlı baxışlar və bədən üzvlərinin tamlığı onun sağlamlığını göstərir". 

O, küçələrdə həyata keçirilən kəsimlərin gigiyenik baxımdan doğru olmadığını vurğulayıb: 

"Küçələrdə qurban kəsilməsi, qan axıdılması həm ətraf mühitin çirklənməsi, həm də insan sağlamlığı baxımından təhlükəlidir. Mümkün xəstəliklərin qarşısını almaq üçün heyvan tullantılarının bələdiyyələr tərəfindən toplanması ən uyğun variantdır". 

O,  “Əgər qurbanlarımızı kəndlərdə kəsmişiksə, heyvan tullantılarını ən azı 2 metr dərinlikdə çuxurlara basdırmalyıq. Həmin çuxurlar küçə və ya vəhşi heyvanlar tərəfindən qazıla bilməyəcək dərinlikdə olmalıdır. Dinimizə görə, qurbanlıq tullantılarının açıqda qalması yolverilməzdir",-deyib.

Qurban ətinin istehlakı ilə bağlı da xəbərdarlıqlar edən Köse “Heyvan kəsildikdən sonra ölüm sərtliyi baş verir. Əgər ət dərhal bişirilib yeyilərsə, həm dadlı olmaz, həm də sağlamlıq üçün zərərli ola bilər. Bu səbəblə, ət sərin və kondisionerli mühitdə təxminən 10–12 saat saxlanmalı, yalnız ölüm sərtliyi keçdikdən sonra soyuducuya yerləşdirilməlidir. 

Əgər ət ölüm sərtliyi keçməmiş soyuducuya qoyularsa, bu, düzgün saxlama üsulu sayılmır. Əti üst-üstə yığsaq, bir-birinə dəyəcəyi üçün havasız qalar. Bu, onların xarab olmasına səbəb ola bilər. Buna görə də ən yaxşı üsul əti uyğun parçalara ayırıb soyuducuya qoymaqdır. 

Ət bişirərkən daxili temperaturun 70 dərəcədən çox olması çox vacibdir. Yalnız bu şəkildə ətin üzərində insan sağlamlığına zərər verə biləcək mikroorqanizmlər məhv edilə bilər. Kəsmədən konservləşdirməyə, istehlakdan bişirməyə qədər hər mərhələdə diqqətli olmaq lazımdır", - deyə qeyd edib. 

Əfsanə Rəcəb
"Cebheinfo.az"

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:54
embedMənbə:https://cebheinfo.az
archiveBu xəbər 06 İyun 2025 10:44 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Rusiyanın Azərbaycana qarşı növbəti təzyiq mexanizmi

25 İyul 2025 00:06see635

Goji berry nədir? Goji giləmeyvəsinin faydaları

24 İyul 2025 17:12see155

Azərbaycanda reklama görə 4 blogerdən ŞİKAYƏT EDİLDİ RƏSMİ

24 İyul 2025 10:47see146

Təmiz enerji dövrünü necə sürətləndirmək olar ANALİZ

24 İyul 2025 16:58see142

Avropa və ABŞ razılaşacaqlar Ticarət gərginliyi aradan qalxacaq

24 İyul 2025 17:15see141

Bu şəhərdə 22 min abonentin qaz təchizatı dayandırılacaq

24 İyul 2025 17:01see140

Qız Qalasında “Vyetnam Günləri : Şərqin incə zərifliyi İçərişəhərdə FOTO

24 İyul 2025 17:07see138

Türkiyədə oxuyan bir qrup tələbə Azərbaycan universitetlərinə köçürülmə hüququndan məhrum edilib?

25 İyul 2025 01:36see135

Dondurma yeyəndə dişlərimiz niyə sızıldayır? Səbəbi

24 İyul 2025 15:59see134

Çoxumuzun sevimli xalq artisti...

24 İyul 2025 21:42see132

“Sumqayıt” fransalı müdafiəçi transfer etdi

24 İyul 2025 06:24see129

Bir səfərin izi ilə Fransa sənədli filminin təqdimatı keçirilib

24 İyul 2025 20:43see129

Nicatdan da, Rüfətdən də incimişəm Yaşar Nurinin qızı

24 İyul 2025 15:43see128

Xəstələri ölümcül hala salan saxta cərrah barədə şok faktlar: Bədənim çürüyüb

24 İyul 2025 18:29see126

Rusiyadan Qordonun Xankəndiyə getməsinə reaksiya

24 İyul 2025 17:09see121

14 kiloqram arıqlayan Yeşilçam ulduzu tanınmaz halda

24 İyul 2025 10:59see120

Tailand Kamboca səfirindən ölkəni tərk etməyi tələb edib

24 İyul 2025 22:42see120

Arsenal ilin transferini tamamlayır: Qyökereş Londona gedir

24 İyul 2025 16:58see119

Somalili nazir Ulu öndərin məzarını ziyarət edib

24 İyul 2025 23:40see118

Yeni stansiyaların inşası nəqliyyat sıxlığına əhəmiyyətli təsir göstərməyəcək EKSPERT

24 İyul 2025 17:08see117
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri