Ramazanda sizi tox saxlayacaq və enerji ehtiyacınızı ödəyəcək yüksək kalorili qidalar
Icma.az bildirir, Bizimyol portalına istinadən.
Bizimyol.info xəbər verir ki, "webtekno" oruc tutmağınızı asanlaşdıracaq və gün boyu toxluq hissi keçirəcək sağlam qidaları sizinlə paylaşıb.
Ramazan ayının başlaması ilə Türkiyədə oruc tutmaq istəyən insanlar orta hesabla 13 saat oruc tutmalı olacaqlar. Sahurda və iftarda istehlak etdiyimiz bəzi qidalar bir anlıq toxluq hissi yaratsa da sonra təsirini itirsə də, bəzi qidalar uzun saatlar oruc tutmağımızı təmin edə bilir.
Bəs, hansı qidalar bizi uzun müddət tox saxlayacaq və onları nə qədər qəbul etməliyik? Ramazan ayının sağlam və dolğun keçməsini təmin etmək üçün sizi gün boyu tox hiss edəcək bəzi qidaları sizinlə paylaşdıq.
Niyə bəzi qidalar digərlərindən daha çox aclıq hissi yaradır?
Yaşamaq instinktini bir kənara qoysaq, müntəzəm yemək yeməyimizin ən böyük səbəbi təbii ki, sağlam qidalanmaq və aclığımızı doyurmaqdır. Bəzən yemək yeyərkən özümüzü tox hiss etmirik, nə qədər çox yesək, o qədər çox yemək istəyirik. Yeməyə davam etmək iştahla əlaqəli olsa da, mələk üzlü şeytanlar deyə bildiyimiz bəzi qidalar yedikcə daha da ac olmamıza səbəb olur.
Bunun ən böyük səbəbi istehlak etdiyimiz qidaların qida dəyəri baxımından çox zəngin olmamasıdır.
Məsələn, protein toxluq hissi yaratmağa kömək edən qida maddəsi olaraq görülür və təbii olaraq tərkibində protein olmayan qidalar bu hissi yarada bilməz. Eyni zamanda şəkər, trans yağlar və həddindən artıq duz olan qidalar bizi tox hiss etməkdən uzaqlaşdırır və bizə xeyirdən çox zərər verir.
Sizi tox hiss etdirməyən və sağlamlığımız üçün çox da yaxşı olmayan qidalara aşağıdakılar daxildir: fast food, hazır, işlənmiş qidalar, düyü, xəmir məmulatları, meyvə şirəsi, monosodium glutamat olan yeməklər (Uzaq Şərq yeməkləri kimi) və yüngül qatıq.
Həm sağlam, həm də toxluq hissi yaradan qidalar
Yulaf ezmesi
Sağlam qidalanmağa üstünlük verən birindən ən çox hansı qidadan istifadə etdiyini soruşsanız, cavab çox güman ki, yulaf əzməsi olacaq. Qida dəyəri çox yüksək olan yulaf əzməsi, orucluq dövründə qan şəkərini tarazlaşdırmağa kömək edən qidalardan biridir. Tərkibindəki yüksək miqdarda lif sayəsində vücudumuz uzun müddət yulaf unu yandırır və bu da uzun müddət toxluq hissi yaradır.
Yumurta
Yumurtanın uzun müddət toxluq hissi yaratdığı artıq məlumdur, lakin xüsusilə sahur vaxtı yanlış qidalarla birləşdirdiyimiz yumurtalar düşündüyümüzdən çox daha az faydalı ola bilər. Mütəxəssislər sahur saatlarında tam zülal bombası olan qaynadılmış yumurtaları istehlak etməyi tövsiyə edir. Son dərəcə ləzzətli olsa da, yumurtanı qızardılmış ət və ya kolbasa kimi ağır qidalarla birləşdirdikdə mədəmizdə narahatlıq və qan şəkərimizdə balanssızlıq hiss edə bilərik.
Paxlalılar
Quru lobya, ətli noxud, lobya... Bunlar onsuz da türk mətbəxinin vazkeçilməz yeməkləridir, lakin Ramazan ayında bu yeməkləri daha tez-tez istehlak etmək faydalıdır. Tərkibindəki maqnezium, E vitamini və kaliumun bolluğu sayəsində immunitet sisteminizi gücləndirən paxlalılar, orucunuz zamanı özünüzü çox daha sağlam və dolğun hiss etdirəcək.
Avokado
Avokado, yulaf əzməsi kimi, sağlam pəhrizə üstünlük verən insanların ən çox istehlak etdiyi qidalar arasındadır. Doymamış yağ və kalium mənbəyi olan avokadonun dadı bir az fərqli ola bilər, ancaq uzun müddət toxluq hissi yaradacaq bu yeməyi xüsusilə sahurda yumurta və tostla birləşdirərək dada bilərsiniz.
Süd və süd məhsulları
Əvvəlcə razılaşaq ki, hər şeyin çoxu pisdir. Digər qidalar həddindən artıq istehlak edildikdə çox zərər verməsə də, oruc tutduğunuz saatlarda süd və süd məhsulları bağırsaqlarınızda böyük narahatlıq yarada bilər. Ancaq süd, qatıq, kefir, pendir kimi qidalar vaxtında və lazımi miqdarda istehlak edilərsə, zülal qaynağı olacaq və uzun müddət toxluq hissi keçirəcək.
Banan
Son dərəcə ləzzətli və sağlam meyvə olan banan yumurta kimi insana uzun müddət toxluq hissi yaradan qidalardan biridir. Axşam iftardan və ya gecə sahurdan sonra meyvə seçiminiz olaraq bananı həddindən artıq etmədən istifadə etsəniz, orucluq saatlarında verdiyi effekti görəcəksiniz.
Balıq
Sardina, qızılbalıq və ton balığı yağlı balıqlar qrupuna daxildir. Ramazan ayında xüsusilə yağla zəngin balıqlara müraciət etmək həm sağlam qidalanmağınıza, həm də zülal sayəsində özünü tox hiss etməyinizə kömək edəcək. Eyni zamanda bu balıqların tərkibindəki Omeqa-3 sayəsində qaraciyər yağlanmasının qarşısını ala və çəki artımına səbəb olan trigliserid səviyyələrinizi aşağı sala bilərsiniz.
Darçın
Darçın, yulaf və paxlalılar kimi qan şəkərinizi balanslaşdırmağa ən çox kömək edəcək qidalardan biridir. Pəhrizdə olan insanların şirin istəklərini təmin etmək üçün xüsusilə faydalı olan darçını çaylara əlavə edib desertlərinizdə istifadə edə bilərsiniz.
Noxud
Noxud zülalla zəngin olduğu üçün uzun müddət toxluq hissi yaradan qidalar arasındadır. Bir stəkan (təxminən 200 ml) noxudun tərkibində təxminən 7 qram protein və 6 qram lif var və orucluq zamanı özünüzü tox hiss etməklə yanaşı, immunitetinizi də gücləndirirsiniz.
Tünd şokolad
Əslində tünd şokoladın toxluq hissi yaradan xüsusiyyəti yoxdur, lakin bu tip şokolad yağ, şəkər və duza olan iştahımızı azaldır. Tünd şokolad həmçinin qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edir və pis xolesterini aşağı salır.
Qadir, Bizimyol.info

