Ramazanda sizi uzun müddət tox saxlayan 8 güclü qida
Turkstan.az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Elif Gizem Oğuz oruc tutanda tox qalmağınıza kömək edən 8 güclü qidanı və onları necə istehlak etməli olduğunuzu açıqlayıb.
Turkustan.az sizə həmin qidaları təqim edir:
YUMURTA
Yumurtalar tərkibindəki yüksək keyfiyyətli zülal sayəsində mədədən yavaş-yavaş ayrılaraq uzun müddət toxluq hissi verir. O, həmçinin əzələ itkisinin qarşısını alaraq maddələr mübadiləsini dəstəkləyir və gün ərzində enerji səviyyənizi qorumağa kömək edir.
Yulaf
Tərkibindəki yüksək lif sayəsində yulaf ezmesi mədənin boşalmasını gecikdirərək uzun müddət tox qalmağınıza kömək edir. Həzmi yavaşlatan quruluşu sayəsində qan şəkərini balanslı saxlayır və aclıq böhranlarının qarşısını alır. Sahurda süd və ya qatıqla yeyə bilərsiniz; Ona darçın əlavə etməklə qan şəkərinin qəfil artmasının qarşısını ala bilərsiniz. Bununla belə, həddindən artıq istehlak bağırsaqlarda qaz və şişkinlik kimi problemlərə səbəb ola biləcəyi üçün yulaf ezmesini ölçülü şəkildə istehlak etmək faydalıdır.
AVOKADO
Avokado tərkibindəki mono doymamış yağlar sayəsində həzmi yavaşlatır, gün boyu davam edən toxluq hissi verir. O, həmçinin beyin funksiyalarını dəstəkləyir və enerjinizi gün ərzində balanslı saxlayır. Sahurda tam taxıl çörəyinin üzərinə əzilmiş və ya dilimlənmiş salatlara əlavə edərək istehlak edə bilərsiniz. Bununla belə, yüksək kalorili bir qida olduğundan, gündəlik istehlakı yarım avokado ilə məhdudlaşdırmağa diqqət yetirin.
BADAM VƏ QOZ
Badam və qoz tərkibindəki sağlam yağ və zülal sayəsində mədədən gec çıxır və toxluq müddətini uzadır. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Elif Gizem Oğuz, badam və qozun da qan şəkərini tarazlaşdırmağa və ani aclıq hisslərinin qarşısını almağa kömək etdiyini vurğulayaraq, "Ancaq yüksək kalorili olduğu üçün həddindən artıq yeməyin, əks halda çəkinizi idarə etmək çətin ola bilər. 10-15 badam və ya 2-3 tam sahurda yemək ideal seçimdir"-deyə, bildirib.
YOQURT VƏ KEFİR
Tərkibindəki probiotiklər sayəsində bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən qatıq və kefir həzmi tənzimləyir və toxluq müddətini uzadır. Xüsusilə zülal tərkibi yüksək olan süzülmüş qatıq qan şəkərini tarazlaşdıraraq aclıq böhranlarının qarşısını alır. Sahurda tək başına və ya yulaf, çia toxumu kimi qidalarla birlikdə istehlak edə bilərsiniz. Bununla belə, şəkərli qatıqlardan uzaq durmalı və adi olanlara üstünlük verməlisiniz.
Qara ÇÖRƏK
Tam taxıl çörəyi ağ çörək və pide çörəyindən daha çox lif ehtiva edir, mədədən gec ayrılır və gün ərzində davam edən toxluq hissi verir. Tam taxıl çörəyi qan şəkərindəki ani dalğalanmaların da qarşısını alır və aclığı idarə edir. İmsakda yumurta, pendir və ya avokado ilə birlikdə istehlak edə bilərsiniz. Ancaq həddindən artıq istehlak kalorisizliyə səbəb ola biləcəyi üçün tam taxıl çörəyini 1-2 dilimlə məhdudlaşdırmağa diqqət edin.
Paxlalar
Mərci, noxud və lobya kimi quru paxlalılar tərkibindəki yüksək lif və protein sayəsində həzmi yavaşlatır, uzun müddət toxluq hissi verir. Onlar həmçinin bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir, həzmi tənzimləyir və gün ərzində enerjinizi qorumağa kömək edir. Quru paxlalıları şorbada və ya salatda istifadə edə bilərsiniz. Bununla belə, qaz əmələ gətirən təsirlərinə görə həddindən artıq istehlak etməməyə diqqət edin.
ÇİA TOXUMU
Çia toxumları maye ilə birləşərək gel konsistensiyasını əmələ gətirir, mədəni doldurur və uzun müddət toxluq hissini saxlayır. Tərkibindəki liflər bağırsaq sağlamlığını dəstəkləsə də, omeqa-3 yağ turşuları enerji səviyyələrini balanslı saxlayır. Çia toxumlarını imsakda qatıq və ya südlə qarışdıraraq istehlak edə bilərsiniz. Ancaq kifayət qədər maye ilə istehlak etməyə diqqət edin, əks halda şişkinliyə səbəb ola bilər. Balanslı bir pəhriz daxilində kiçik hissələrdə istehlak etmək ən yaxşı nəticəni verəcək.
Aytən Yaşar/ Turkustan.az

