Sağlam yüzilliyin pəhrizi necə olmalıdır..?
Sia Az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
...Danimarka, Kanada və ABŞ-dan olan alimlər qrupu səkkiz məşhur pəhrizə həsr olunmuş otuz illik tədqiqatın nəticələrini paylaşıblar.
Onların fikrincə, onlardan biri çox güman ki, qocalığa qədər sağlamlığı qorumağa kömək edəcək.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə “Noj” yazır. Harvarddan olan tədqiqatçılar Kopenhagen və Monreal Universitetləri ilə birgə 105.000 orta yaşlı tibb bacısı və həkimin məlumatlarını təhlil edib.
30 il ərzində iştirakçılar vaxtaşırı pəhrizləri ilə bağlı anketlər doldurublar və elm adamları onların yemək vərdişlərinin səkkiz pəhriz nümunəsinə nə qədər oxşar olduğunu qiymətləndiriblər.
Nəticədə, tədqiqatın son mərhələsində yalnız 9771 iştirakçı - ümumi tədqiqat iştirakçılarının 9,3 faizi nisbətən sağlam hesab edilib. Müəyyən bir pəhrizə riayət edənlərin xroniki xəstəliklərdən əziyyət çəkmədən 70 yaşa qədər yaşama ehtimalı 86 faiz daha çox idi.
…Söhbət AHEI pəhrizindən gedir.
Bu, tərəvəz, meyvə, paxlalılar və qoz-fındıqların artan istehlakını əhatə edir. AHEI tərəfdarları bəzən ət, balıq və süd məhsulları yeyirlər, lakin şəkərli içkilər, qırmızı ət, duz və trans yağların istehlakını ciddi şəkildə məhdudlaşdırırlar.
Elm adamları statistik cəhətdən ən təsirli pəhrizin orta miqdarda heyvan mənşəli məhsullardan ibarət olması ilə təəccübləniblər.
Bununla belə, onlar belə nəticəyə gəliblər ki, sağlam pəhrizdə mümkün qədər çox bitki qidası olmalıdır.
…Hər kəs daha uzun yaşamaq istəyir, lakin eyni zamanda fiziki fəaliyyəti, idrak qabiliyyətini, eləcə də emosional və psixi vəziyyətini qoruyub saxlamaq istəyir. Düşünürəm ki, bu araşdırma buna görə vacibdir.
Bunu tədqiqatın həmmüəllifi və Kopenhagen Universitetinin dosenti Marta Quasç-Ferre deyib.
SİA-nın əlavəsi: AHEI, ürək-damar xəstəlikləri və diabet kimi əsas xroniki xəstəliklərlə mübarizə üçün göstərici kimi ABŞ Milli Pəhriz Təlimatları üçün hazırlanmış rəsmi pəhriz keyfiyyət indeksidir.
Nazlı Almuradova

