Sağlamlığa faydalı qidalar hansılardır?
Icma.az, Olke.az portalına istinadən məlumat verir.
"Yanlış qidalanma ciddi xəstəliklərin yaranma riskini artırır və orqanizmin sürətli qocalmasını sürətləndirir".
Ölkə.az "İzvestiya"ya istinadla xəbər verir ki, bu sözləri rusiyalı həkim Andrey Martyuşev-Poklad deyib.
“Qidalanma bizim orqanizm üçün sadəcə enerji mənbəyi deyil, həm də bir çox prosesləri idarə edən siqnallar toplusudur. Əgər bədənə kifayət qədər həyati vacib maddələr daxil olursa, orqanizm uzunömürlülük rejimində işləyir, əks halda isə sağ qalma rejiminə keçir. Qidalar mikronutrientlərlə zəngin olmalıdır.
Ən çox vitamin və mineral heyvani orqanlarda — qaraciyər, ürək və dalaqda olur. Onlardan sonra balaca balıqlar, dəniz məhsulları və xərçəngkimilər gəlir. Daha sonra isə keçi və mal əti kimi ətlər zəngin mikronutrient mənbələri sayılır".
Ekspert tərəvəzləri də unutmamağı tövsiyə edib. O, tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər məsələn, kələm və ispanaq yeməyi məsləhət görüb. Bununla yanaşı, bitkilərin tərkibində yüksək keyfiyyətli zülal və yağda həll olunan vitaminlərin daha az olduğu, bitki mənşəli mineralların isə bədən tərəfindən daha çətin mənimsənildiyi qeyd edilib. Ən optimal variant bütöv heyvani məhsulları tərəvəzlərlə birgə istehlak etməkdir.
Həmidə İbrahimova


