Sidik turşusunun artması 5 xəstəliyə səbəb olur
Icma.az, Medicina saytına istinadən bildirir.
Bədən sidik turşusunun çıxarılmasının öhdəsindən yaxşı gəlmirsə, bu, ağır və ölümcül nəticələrə səbəb ola bilər.
“Medicina” xəbər verir ki, sidik turşusu müəyyən maddələrin emalının yan məhsuludur. Sağlam orqanizm adətən artıq sidik turşusunu böyrəklər, bağırsaqlar, tər və tüpürcək vasitəsilə xaric edir. Bunu etməzsə, nəticələri çox ciddi ola bilər.
Terapevt Tamara İlinskaya bu təhlükəni belə izah edir.
Həddindən artıq çox sidik turşusu kristalların oynaqlarda çöküntülərinin meydana gəlməsinə gətirib çıxarır ki, bu da iltihab və metabolik pozğunluqlara səbəb olur.
Öz növbəsində, Alman Kardiologiya Cəmiyyəti uzun müddətdir ki, sidik turşusunun artıq olması insult riskini artırır. Bundan əlavə, şəkərli diabetin inkişafı, böyrək çatışmazlığı və damarların sərtləşməsi üçün risk faktoru hesab olunur.
Bədəndə sidik turşusunun konsentrasiyası niyə artır? Çox vaxt buna yemək vərdişləri və həyat tərzi təsir edir. Xüsusilə, sidik turşusunun bədəndən çıxarılması purinlər - müəyyən qidalarda xüsusilə böyük miqdarda olan protein birləşmələri ilə yavaşlayır.
Piylənmə, spirtdən sui-istifadə və stress də sidik turşusunun parçalanmasını pozan amillərdəndir.
Limerik Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qanda sidik turşusunun yüksək miqdarı insan ömrünü bir neçə il azalda bilər. Kişilər xüsusilə həssasdırlar.
“Kişilərin qanında sidik turşusunun konsentrasiyası 535 mkmol/l-dən çox olarsa, orta ömür uzunluğunun 11,7 ilə qədər azalması gözlənilə bilər”.
Urik turşusunun çox aşağı səviyyəsi də təhlükəli sayılır, lakin bu pozğunluq çox nadir hallarda baş verir.
Aygün Musayeva


