Süni şirinləndiricilər beyin qocalmasını sürətləndirə bilər
Icma.az, Saglamolun saytına istinadən bildirir.
YENİ TƏDQİQATIN NƏTİCƏLƏRİ
Alimlər süni şirinləşdiricilərin, xüsusilə də azkalorili içkilər və desertlərdə geniş istifadə olunan aspartam, saxarin və digər alternativ şəkər maddələrinin beyin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərə biləcəyini ortaya çıxarıb. Braziliyada yerləşən San-Paulu Universitetinin qeriatriya kafedrasının dosenti Klaudia Kimi Suemotonun rəhbərlik etdiyi bu tədqiqatın nəticələri Amerika Neyrologiya Akademiyasının tibbi jurnalında dərc edilib.
Tədqiqat çərçivəsində 8 il ərzində orta yaşı 52 olan 13 minə yaxın Braziliya vətəndaşı izlənilib. Bu maddələrdən çox istifadə edən insanlarda beyin funksiyalarının zəifləməsi 62% daha sürətli baş verir. Ən güclü təsir şəkərli diabet xəstələrində müşahidə edilib. Tədqiqatda araşdırılan süni şirinləşdiricilər arasında aspartam, saxarin, asesulfam K, eritrit, ksilit, sorbit və tagatoza olub. Maraqlıdır ki, yalnız tagatoza ilə beyin funksiyalarının zəifləməsi arasında hər hansı bir əlaqə aşkar edilməyib.
Qeyd edək ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının bir bölməsi olan Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Agentliyi aspartamı potensial olaraq kanserogen maddə kimi qiymətləndirib. Avropa Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi hal-hazırda bu maddələrin təhlükəsizliyini yenidən qiymətləndirir.
Saglamolun.Az


