Icma.az
close
up
RU
Tərəvəz və konservlərin saxlanmasına dair tələblər

Tərəvəz və konservlərin saxlanmasına dair tələblər

Sia Az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.

...Ərzaqların, o cümlədən tərəvəzlərin, konservlərin düzgün saxlanması onların qida və bioloji dəyərinin qorunmasına kömək edir. Xarab olmasının qarşısını alır, qida zəhərlənmələrinin və kəskin bağırsaq infeksiyalarının qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır.

Müxtəlif tərəvəzlər xüsusi saxlama şəraiti tələb edir. Tərəvəzlərin mənşəyindən asılı olaraq təzəliyinin saxlanmasında temperatur və rütubət əsas rol oynayır.

SİA-nın məlumatına görə, brokoli, gül kələm, kolrabi, göbələk, qarğıdalı, pırasa, kahı, ispanaq və turp kimi isti ölkələrdən gələn tərəvəzlər üçün optimal saxlama temperaturu +8...+13 dərəcədir.

Xiyar soyuducuda saxlanılmamalıdır, onlar ən yaxşı şəkildə sərin yerdə təxminən 15 dərəcə istilikdə saxlanılır. Yerkökü soyuducuda, tercihen üstləri çıxarıldıqdan sonra deşikli plastik torbada saxlanıla bilər.

Qulançar ən yaxşı təzə istehlak edilir. Soyuducuda bir dəsmala bükdükdən sonra bir gündən çox olmayaraq saxlanıla bilər.

Pomidorları soyuducuda saxlamaq olmaz, çünki onlar tez xarab olurlar. Onlar ən yaxşı şəkildə sərin, quru yerdə saxlanılır. Pomidorları digər tərəvəzlərlə birlikdə saxlamaq olmaz, çünki onlar etilen istehsal edir və bu, digər qidalara mənfi təsir göstərə bilər.

Xiyar, gül kələm, kahı və kələm kimi bəzi tərəvəzlərin etilenə həssas olduğunu xatırlamaq vacibdir, ona görə də onlar etilen buraxan tərəvəz və meyvələrdən (məsələn, pomidor və alma) ayrı saxlanılmalıdır.

Tərəvəz təbii işığa dözmür, ona görə də onları qaranlıq yerdə saxlamaq daha yaxşıdır. Məsələn, kartofda sağlamlığa zərərli bir maddə əmələ gəlir - solanin, xüsusən də onun çox hissəsi yaşıl ərazilərdə və cücərtilərdə olur. Tərəvəzlərin saxlanması ilə bağlı tövsiyələrə baxmayaraq, onları təzə istehlak etmək yaxşıdır. Düzgün saxlandıqda belə, tərəvəzlər zamanla qiymətli qida maddələrini itirirlər. Buna görə də, növbəti iki-üç gündə lazım olan qədər tərəvəz almaq məsləhətdir.

...Konservləşdirmə qidaların raf ömrünü uzatmağın bir yoludur. Əksər hallarda konservləşdirmə orijinal məhsulun faydalı xüsusiyyətlərini qoruyub saxlamağa imkan verir. Konservlərin hər bir növünün öz yararlılıq müddəti var, istehsalçı tərəfindən müəyyən edilir və qablaşdırmada göstərilir.

İstehsalçı qablaşdırmanın zədələnməməsi və saxlama yerində temperatur və rütubətin müəyyən edilmiş standartlara uyğun olması şərti ilə bu müddət ərzində məhsulun keyfiyyətinin qorunub saxlanacağına zəmanət verir.

Bir konservi açsanız və dərhal yeməyi planlaşdırmırsınızsa, məhsulu qapaqlı plastik və ya şüşə qaba köçürmək daha yaxşıdır. Paketi açdıqdan sonra yararlılıq müddəti və saxlama şərtləri də etiketdə istehsalçı tərəfindən göstərilməlidir.

Nazlı Almuradova

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:137
embedMənbə:https://sia.az
archiveBu xəbər 24 Noyabr 2024 23:25 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Araz Bağırovun ardınca Difai ni 2 futbolçu da tərk etdi

01 Sentyabr 2025 22:59see200

Moskvada müəllim şantaja görə həbs olundu

02 Sentyabr 2025 04:00see187

2025 ci ilin ən sülhsevər ölkəsi bu ölkə oldu

01 Sentyabr 2025 23:20see178

Putinin “təhlükəsizlik” mesajının gizli tərəfləri: Kreml rəhbərinin əsl hədəfi kimlərdir? KONKRET

01 Sentyabr 2025 17:32see172

Dövrün bəlası: xroniki yorğunluq sindromu

02 Sentyabr 2025 12:28see161

Şirvanda toyda kütləvi dava 2 nəfər həbs edildi

02 Sentyabr 2025 02:01see156

Avropa Komissiyası: Gürcüstanın cavabı alınıb, qiymətləndiriləcək

01 Sentyabr 2025 19:54see139

Suriya son 14 ildə ilk dəfə neft ixrac etdi

02 Sentyabr 2025 01:54see135

“Nüvə məsələsi üçün diplomatik pəncərə açıqdır”

02 Sentyabr 2025 02:31see132

İranın Azərbaycandakı səfirliyinə bir neçə XATIRLATMA VİDEO

02 Sentyabr 2025 20:43see131

Ər arvad bir birinə psixi pozğunluq yoluxdura bilərlər Təsir nəsillərə ötürülür

02 Sentyabr 2025 05:47see130

“Bu səfər ölkəmizin beynəlxalq mövqelərini gücləndirməsinə kömək olacaq”

02 Sentyabr 2025 09:30see129

“Pezeşkian ŞƏT sammitində fərqlənib: ABŞ dollarına qarşı “ağıllı gediş“ və gözlənilməz jest“ “Tasnim“ agentliyi

01 Sentyabr 2025 22:57see126

Fransanın Marsel şəhərində bıçaqlı hücum baş verib

03 Sentyabr 2025 00:00see125

Kraliça Kamillanı dabanlı ayaqqabısı xilas edib Maraqlı hadisə

02 Sentyabr 2025 04:45see124

Ramzan Kadırova qiyabi ittiham irəli sürülüb

02 Sentyabr 2025 10:42see124

Quehi “Liverpul” yolunda

01 Sentyabr 2025 18:56see123

Xaçmazın Palıdlı kəndində anidən şiddətli YANĞIN BAŞLAYIB FOTO

01 Sentyabr 2025 21:50see123

Britaniya Fələstin dövlətini tanıyacaq

01 Sentyabr 2025 22:52see121

“Tyançjin Bəyannaməsi” qəbul olunub ŞƏT bütün münaqişələri pislədi, amma...

01 Sentyabr 2025 14:46see118
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri