Tuna balıqlarında civə təhlükəsi
Gununsesi saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Bir qadın civədən zəhərlənərək xəstəxanaya yerləşdirildikdən sonra mütəxəssislər tuna balığı istehlak edənlərə xəbərdarlıq ediblər.
Gununsesi.info xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, ABŞ-nin Alabama ştatında yaşayan 29 yaşlı ofis işçisi Naşa Montqomeri sağlam qidalanma məqsədilə tuna balığı yeməyə başladıqdan sonra civədən zəhərlənərək xəstəxanaya yerləşdirilib.
Həftədə altı qutuya qədər konservləşdirilmiş ton balığı istehlak etdiyini ifadə edən Montqomeri, yaşadığı sağlamlıq problemlərindən sonra maraq mövzusuna çevrilib.
2021-ci ilin sonlarına doğru yüksək proteinli pəhriz məqsədi ilə diyetinə tuna salatları əlavə edən gənc qadın zamanla əzələ krampları, əllərdə karıncalanma və ağızda metal dadı kimi şikayətlər yaşamağa başlayıb.
Başlanğıcda bu simptomları streslə əlaqələndirən Montqomeri, qan analizləri normallaşdıqda vəziyyətini ciddiyə almayıb. Lakin şikayətləri keçməyincə, Montqomeri növbəti dəfə sağlamlıq müayinəsindən keçib və bədənində yüksək miqdarda civə aşkar edilib.
Həkimlərin qalıcı sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyi xəbərdarlığından sonra tuna balığını həyatından tamamilə silən Montqomeri, təxminən altı ilə səkkiz ay davam edən təmizləmə prosesindən sonra sağlamlığının yaxşılaşdığını ifadə etdi.
Diyetoloqlar ton balığı kimi böyük dəniz canlılarının dənizlərdə civə toplanması səbəbindən yüksək miqdarda zəhərli metal ola biləcəyinə diqqət çəkirlər.
Xüsusilə ton balığı kimi növlərin daha çox civə daşıya bildiyi və bu səbəbdən həftədə iki qutudan çox istifadənin sağlamlıq riski yarada biləcəyi vurğulanır. Hamilə qadınlar və uşaq sahibi olmaq istəyən şəxslər üçün bu riskin daha da yüksək olduğu bildirilir.
Günel


