Üzüm şirəsi ana südünə yaxın bir məlhəmdir
Icma.az bildirir, Gununsesi portalına istinadən.
Dəyişən iqlim şəraiti tədqiqatçı alimlərdən, elm adamlarından və fermerlərdən istənilən kənd təsərrüfatı məhsullarının istehsalına yeni yanaşmalar tələb edir.
Bir tərəfdən su çatışmazlığı, mövcud su potensialından qeyri qənaətcil istifadə, yağıntiların azalması, bir sıra biotik və abiotik stress amillərinin qırmızı xətti keçməsi, günorta saatlarında havanın gündəlik orta temperaturunun 40 dərəcə selsidən yüksək olması ciddi problemlər yaradır.
Lakin hər şey elmə söykənməli, alimlərimizə inamla mövcud çətinliklərin öhdəsindən gəlmək mümkündür. Bu il bir hektara yaxın üzüm plantasiyalarında müasir metod və metodikalarla aparılan təcrübələr öz nəticəsini verir və əsas da odur ki, sahəyə pestisid yükünü azaldaraq bioloji vasitələrlə üzüm bitkisinin xəstəlik və zərərvericilərini ram edə bildik.
Sahələrimizdə mildyu, oidium, antraknoz, boz çürümə kimi xəstəliklər, üzüm salxımyarpaq bükəni, iki uçuşlu yarpaqbükən, tor və fır gənələrindən azad məhsul yetişdirə bildik. Tam əminliklə qeyd edirəm ki, istehsal etdiyimiz üzüm məhsulu keyfiyyət göstəricilərinə görə orqanik məhsula yaxındır. Həmkarlarıma və sahələrdə çalışan təsərrüfat adamlarına dərin təşəkkürlərimi bildirirəm.
Professor
İbrahim Cəfərov


