Icma.az
close
up
RU
Xiyarın uzun müddət təzə qalması üçün 9 üsul

Xiyarın uzun müddət təzə qalması üçün 9 üsul

Xiyarların uzun müddət təzə və xırtıldayan qalması üçün necə düzgün saxlanacağı ilə bağlı bilinməyən üsullar var.

Lent.az xarici mediaya istinadla xiyarları uzun müddət təzə saxlamağın 9 üsulunu təqdim edir:

Xiyar yuyulmamalıdır - onda onlar tez xarab olmayacaqlar. Otaq şəraitində xiyar 2-3 gündən çox olmayaraq saxlanıla bilər. Bunun üçün onlar karton qutuya, kağız torbaya, taxta qutuya və ya plastik qaba qoyulur.

Xiyarları soyuducuda necə saxlamaq olar?

Aşağı temperatur, qəfil dəyişikliklər, həddindən artıq rütubət və ya quruluq - xiyarları xarab edən budur. Xiyarın daha uzun müddət xırtıldayan qalması üçün soyuducuda necə saxlanacağına dair bəzi qaydaları da xatırlamalısınız. Məsələn, onları banan, alma, şaftalı, armud və digər meyvələrin, yanına qoymaq tövsiyə edilmir.

Suda saxlama

Xiyarları suda saxlaya bilərsiniz. Konteyner sərin yerdə yerləşdirilməlidir və maye hər 2-3 gündən bir dəyişdirilməlidir.

Xiyarları necə düzgün saxlamaq olar

Mum götürün

Xiyarı mumla müalicə etsəniz, bir aydan çox təzə və xırtıldayan qalacaq.

Horseradish qabı

Steril bir banka götürün və dibinə (ən azı 2 sm təbəqə) incə doğranmış horseradish kökünü qoyun. Üstünə bir karton dairə qoyun, içərisində bir neçə deşik etməlisiniz. Xiyarları yaxşıca yuyun və qurudun, sonra karton üzərinə qoyun. Xiyar zirzəmidə saxlanmalıdır. Onlar 45 günə qədər təzə qalacaqlar.

Oksigensiz banka

Xiyar saxlamaq üçün olduqca qeyri-adi bir yol. Bunun üçün əvvəlcə yuyulan və sonra yaxşıca qurudulmuş bütöv, zədələnməmiş xiyarları seçmək lazımdır. Üç litrlik bir banka sobada sterilizasiya edilməlidir. İçinə bir parafin şam qoyun. Yandırın və 10 dəqiqə gözləyin. Bu yolla xiyarları 4 aya qədər təzə saxlaya bilərsiniz.

Zirzəmidən istifadə edin

Zirzəmidə xiyar 1-1,5 ay təzə və xırtıldayan qala bilər. Amma zədələnməmiş, qabığı sərt olan xiyarları seçməlisiniz. 

Dondurmaq

Xiyar heç bir problem olmadan dondurula bilər. Düzdür, defrostdan sonra onlar tutarlılığı dəyişir və yumşaq olurlar. Ancaq dadı normal olaraq qalır.

Sirkə

Xiyarları 30 günə qədər və ya daha çox saxlamaq üçün maye qab götürün və 150-200 ml sirkə tökün. Üstünə bir neçə qat xiyar qoyun. Qapağı örtün və sərin bir yerə qoyun.

seeBaxış sayı:85
embedMənbə:https://lent.az
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri