Xroniki xəstəlikləri olan şəxslər bu risklərə qarşı daha həssasdır Mütəxəssis
Demokrat.az portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Yay aylarında məhsul və xidmətlərə tələbatın artması fonunda istehlakçı hüquqlarının pozulması hallarında da ciddi artım müşahidə olunur. Bu, xüsusilə qida təhlükəsizliyi və xidmət keyfiyyəti ilə bağlı sahələrdə özünü göstərir. Qida məhsullarının düzgün saxlanılmaması, günəş altında satışa çıxarılması, soyuducu şəraitin olmaması və digər bu kimi hallar istehlakçıların sağlamlığı üçün risk yaradır.
Qida təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, Sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova Demokrat.az-a açıqlamasında deyib ki, yay aylarında yüksək temperatur qida təhlükəsizliyi baxımından xüsusi diqqət tələb edir:
“Ət, süd, yumurta, mayonezli yeməklər, içlikli şirniyyatlar və dəniz məhsulları kimi məhsullar yüksək risk qrupuna daxildir və mütləq şəkildə soyuducu şəraitində saxlanılmalıdır. Bu məhsullar düzgün saxlanılmadıqda bakteriyalar tərəfindən ifraz olunan toksinlər yaranır. Bu toksinlər bişirmə zamanı da yox olmur və qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Eyni zamanda, isti şəraitdə kiflənmə aflatoksinlərin yaranmasına yol açır ki, bu maddələr uzunmüddətli istifadədə qara ciyər və sinir sisteminə zərər verir”.
Mütəxəssis əlavə edib ki, xüsusilə xroniki xəstəlikləri olan şəxslər bu risklərə qarşı daha həssasdır:
“Salmonella, listeria və digər bakteriyaların artması ilə ciddi sağlamlıq problemləri yarana bilər. Dəniz məhsulları isə xüsusi diqqət tələb edir açıq havada, birbaşa gün şüaları altında saxlanılmamalıdır. İstehlakçılar şübhəli məhsullardan uzaq durmalı və qaydalara əməl olunmadığını görərsə, aidiyyəti qurumlara məlumat verməlidirlər. Qida təhlükəsizliyi həm şəxsi, həm də ictimai sağlamlıq üçün həyati əhəmiyyət daşıyır”.
Leyla Turan
Demokrat.az
Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
Qida təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, Sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova Demokrat.az-a açıqlamasında deyib ki, yay aylarında yüksək temperatur qida təhlükəsizliyi baxımından xüsusi diqqət tələb edir:
“Ət, süd, yumurta, mayonezli yeməklər, içlikli şirniyyatlar və dəniz məhsulları kimi məhsullar yüksək risk qrupuna daxildir və mütləq şəkildə soyuducu şəraitində saxlanılmalıdır. Bu məhsullar düzgün saxlanılmadıqda bakteriyalar tərəfindən ifraz olunan toksinlər yaranır. Bu toksinlər bişirmə zamanı da yox olmur və qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Eyni zamanda, isti şəraitdə kiflənmə aflatoksinlərin yaranmasına yol açır ki, bu maddələr uzunmüddətli istifadədə qara ciyər və sinir sisteminə zərər verir”.
Mütəxəssis əlavə edib ki, xüsusilə xroniki xəstəlikləri olan şəxslər bu risklərə qarşı daha həssasdır:
“Salmonella, listeria və digər bakteriyaların artması ilə ciddi sağlamlıq problemləri yarana bilər. Dəniz məhsulları isə xüsusi diqqət tələb edir açıq havada, birbaşa gün şüaları altında saxlanılmamalıdır. İstehlakçılar şübhəli məhsullardan uzaq durmalı və qaydalara əməl olunmadığını görərsə, aidiyyəti qurumlara məlumat verməlidirlər. Qida təhlükəsizliyi həm şəxsi, həm də ictimai sağlamlıq üçün həyati əhəmiyyət daşıyır”.
Leyla Turan
Demokrat.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:Daha çox bu şəxslər xroniki yorğunluqdan əziyyət çəkirlər
01 Oktyabr 2025 15:13
Mütəxəssis: Xroniki yorğunluq müəyyən xəstəliklərin əlaməti ola bilər
01 Oktyabr 2025 15:32
Professor: Xroniki xəstəliyi olan şəxslər maqnit qasırğaları barədə əvvəlcədən məlumatlandırılmalıdır
19 Avqust 2025 16:56
Xroniki qastrit
17 Noyabr 2024 15:26
Xroniki iltihaba səbəb olan qidalar...
09 Dekabr 2024 22:46
Baxış sayı:76
Bu xəbər 30 İyul 2025 13:39 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















