Yaşıl noxudun möcüzəvi faydaları
Redaktor.az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Yaşıl noxud görmə və sinir sistemi üçün faydalıdır, qəbizliyin qarşısını alır və həzmi yaxşılaşdırır.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya həkim-diyetoloq Yekaterina Guzman danışıb. Onun sözlərinə görə, ən çox faydanı təzə, bağdan yeni dərilmiş yaşıl noxud verir.
"Yaşıl noxud — orqanizmdə toxumaların qurulması və bərpası üçün vacib olan bitki mənşəli zülalın yaxşı mənbəyidir. O, balanslı qidalanma üçün, xüsusən də idmanla və fiziki işlə məşğul olan insanlar üçün faydalı ola bilər. Yaşıl noxud A, C, K və B qrupu vitaminləri (xüsusilə fol turşusu), həmçinin dəmir, maqnezium, kalium, fosfor, sink və mis kimi minerallarla zəngindir. Tərkibindəki lif bağırsaq fəaliyyətini normallaşdırır, qəbizliyin qarşısını alır və həzmi yaxşılaşdırır. Həmçinin qanda şəkərin səviyyəsini nəzarətdə saxlamağa və xolesterini azaltmağa kömək edir. Antioksidantlar isə orqanizmdəki hüceyrələri sərbəst radikalların zədələməsindən qoruyur və xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini azaldır", — deyə Guzman bildirib.
Bundan əlavə, yaşıl noxud görmə qabiliyyəti, ürək və sinir sistemi üçün də faydalıdır, həmçinin insanın əhvalına müsbət təsir göstərə bilər.
"Yaşıl noxudun tərkibindəki A vitamini və lutein göz sağlamlığı üçün vacibdir və yaşla bağlı görmə pozuntularının qarşısını almağa kömək edir. Kalium, maqnezium və lif isə normal qan təzyiqini saxlamağa və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edir. B qrupu vitaminləri, xüsusilə fol turşusu, sinir sisteminin normal fəaliyyəti üçün vacibdir, həmçinin əhval-ruhiyyəni və idrak funksiyalarını yaxşılaşdırır", — deyə Guzman əlavə edib.
Həkim həmçinin yaşıl noxudun hansı formada orqanizmə daha çox fayda verdiyini də açıqlayıb.
"Ən faydalı yaşıl noxud — təzə, birbaşa bağdan dərilmiş haldadır. Bu halda o, maksimum miqdarda vitamin və antioksidant saxlayır. Dondurulmuş yaşıl noxud da bir çox faydalı xüsusiyyətlərini qoruyub saxlayır, çünki yığımın ardından dərhal "şok" üsulla dondurulur. Konservləşdirilmiş yaşıl noxud isə vitamin və mineral baxımından daha az dəyərlidir və tərkibində əlavə şəkər və duz ola bilər", — deyə Guzman bildirib.
Xədicə BAXIŞLI

