Yemək üçün ən faydalı göbələklər hansılardır?
Azpost portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
16000 məlum göbələk növündən yalnız 3000-ə yaxını yeməli hesab olunur. Bununla belə, bu tanış “meşə hədiyyələri” arasında belə, hamısı eyni dərəcədə təhlükəsiz və faydalı deyil.
AzPost bildirir ki, Perm Politexnik Universitetinin mütəxəssisləri hansı göbələklərin pəhrizi həqiqətən qiymətli qidalarla zənginləşdirdiyini və qida dəyərini qorumaq üçün onları düzgün bişirmək yollarını izah ediblər. Bu barədə Gazeta.Ru-ya təhsil ocağının mətbuat xidmətindən məlumat verilib.
Mütəxəssislərin fikrincə, göbələklərin xərçəng əleyhinə xassələri ilə bağlı geniş yayılmış iddiaların klinik sübutu yoxdur. Onların əsas faydaları zəngin tərkibindədir – zülal, lif, minerallar və vitaminlər. Göbələklərdə mis, kalium, sink və günəş işığına məruz qaldıqda D2 vitamininə çevrilən və istiliklə məhv edilməyən provitamin olan erqosterol var.
“Ağ göbələk və ya boletus ən faydalı növlərdən biri hesab olunur. O, mühüm antioksidant olan selenium tərkibinə görə rekorda sahibdir.” “Bu elementin daha yaxşı mənimsənilməsi üçün məhsul nəmli istiliyə məruz qalmalıdır. 15-20 dəqiqə qaynatmaq optimaldır: seleniumun əhəmiyyətli bir hissəsi bulyona köçürülür, göbələk şorbası bu mikroelementi doldurmaq üçün ideal bir yoldur “-deyə Kimya və Biotexnologiya Departamentinin kiçik elmi işçisi Anton Belkin izah edib.
Mütəxəssislərin fikrincə, chanterelles göbələyi orqanizmdə A vitamini sintez edən karotenoidlərlə zəngindir. Bununla belə, onların antihelmintik xüsusiyyətlərə malik olduğuna dair geniş yayılmış inam elmi dairələr tərəfindən dəstəklənmir-deyə Ətraf Mühitin Mühafizəsi Departamentinin aparıcı mühəndisi Mariya Kombarova qeyd edir.
Tədqiqatçılar yağlı göbələklərə xüsusi diqqət yetiriblər. Onlar immunitet sistemində və maddələr mübadiləsində əsas rol oynayan sinklə zəngindirlər. Qurudulmuş yağ göbələkləri 100 q məhsula 10 mq-a qədər sink ehtiva edir.
Alimlər həmçinin xəbərdarlıq ediblər ki, köhnə və iri göbələklər risk yarada bilər. Onlar zülalların parçalanması məhsullarını və zəhərli birləşmələri toplayırlar. Xüsusən də magistral yolların və ya sənaye sahələrinin yaxınlığında toplandıqda bu birləşmələr yığılır.
Paylaş


