Yeni tədqiqat: Çay və şokolad qan təzyiqinin azaldılmasına yardımçı ola bilər
Azertag saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
Bakı, 15 may, AZƏRTAC
Surrey Universitetinin tədqiqatçılarının rəhbərliyi ilə aparılan və “European Journal of Preventive Cardiology” jurnalında dərc olunan yeni sistematik təhlil təbii bitki birləşmələri olan flavan-3-olların qan təzyiqinə və damar sağlamlığına müsbət təsir göstərə biləcəyini ortaya qoyub. Bu birləşmələr xüsusilə kakao, çay, alma və üzümdə mövcuddur.
AZƏRTAC “MedicalXpress” portalına istinadla xəbər verir ki, tədqiqat 145 randomizə edilmiş nəzarətli klinik araşdırmanın nəticələrini bir araya gətirərək təhlil edib və müəyyən olunub ki, flavan-3-olların müntəzəm istehlakı, xüsusilə yüksək və ya yüksəlmiş qan təzyiqi olan şəxslərdə qan təzyiqinin nəzərəçarpacaq dərəcədə azalması ilə əlaqələndirilir. Bəzi hallarda bu azalma səviyyəsi bəzi antihipertenziv dərmanlarla müqayisə edilə biləcək dərəcədə olub. Bununla yanaşı, flavan-3-olların ürək-damar sisteminin vacib bir komponenti olan endotel funksiyasını yaxşılaşdırdığı da aşkarlanıb. Bu effekt qan təzyiqindəki dəyişikliklərdən asılı olmayaraq müşahidə edilib ki, bu da flavan-3-olların qan dövranı sisteminə daha geniş müsbət təsir göstərə biləcəyini göstərir.
Tədqiqatın baş müəllifi, Surrey Universitetinin Ürək-damar Tibbi professoru Kristian Heiss bu nəticələrin əhəmiyyətini belə izah edib: “Tapıntılar qan təzyiqinin idarə olunmasında və ürək sağlamlığının qorunmasında xoş pəhriz dəyişikliklərinin potensialını göstərir. Məsələn, az miqdarda, lakin tez-tez çay, alma, tünd şokolad və ya kakao tozu kimi flavan-3-ollarla zəngin qidaların gündəlik balanslaşdırılmış qidalanma rejiminə daxil edilməsi bu birləşmələrin faydalı səviyyədə qəbulunu təmin edə bilər.
Professor K.Heiss, həmçinin qeyd edib ki, flavan-3-ol ilə zəngin qidaların qəbulu dərman müalicəsini və ya tibbi məsləhətləri əvəz etməsə də xüsusilə hipertoniya riski olan fərdlər üçün sağlam həyat tərzinə dəyərli bir əlavə ola bilər. Bununla belə, bu tapıntıların davamlı elmi araşdırmalarla dəstəklənməsinə ehtiyac olduğu da vurğulanıb.


