60 yaşdan sonra süfrədən əksik etməyin
Icma.az, Cebheinfo portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Qaragilə pis xolesterinin səviyyəsini aşağı salır və beyində qan dövranını yaxşılaşdırır, yaşlılarda koqnitiv pozulma riskini azaldır.
Vyana Universitetinin laboratoriyasının alimləri belə nəticəyə gəliblər. “Cebheinfo.az” xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri “Nutrition Research” (NutriRes) jurnalında dərc olunub.Tədqiqatda 60 yaşdan yuxarı normal qan təzyiqi və artıq çəkisi olan, oturaq həyat tərzi keçirən 55 könüllü iştirak edib. Subyektlər iki qrupa bölünüb: birincisi gündə iki dəfə qaragilə tozu ilə içki içdi, ikincisi isə plasebo qəbul etdi. İçkidəki qaragilə tərkibi 1,5 stəkan təzə giləmeyvə bərabər olub. İştirakçılar tədqiqat boyu yüngül məşqlər də etdilər.
Nəticələr göstərib ki, birinci qrupdakı iştirakçılarda LDL (“pis” xolesterol) azalıb, həmçinin HDL hissəciklərinin və ApoA-I zülalının səviyyəsində də spesifik dəyişiklik olub. ApoA-I (Apolipoprotein A1) “yaxşı xolesterolun” – yüksək sıxlıqlı lipoproteinlərin əsas daşıyıcısı kimi xidmət edir. Xolesterolu damarlardan qaraciyərə nəql edir və lövhələrin əmələ gəlməsinə nəzarət edir. Qaragilə içkisini içənlərdə, qaragilədəki əsas antioksidanlar olan antosiyaninlərin və polifenolların emalında iştirak edən Coriobacteriales incertae sedis bağırsaq bakteriyalarının səviyyəsi də artıb. Alimlər izah etdilər ki, antosiyaninlər beyinə qan tədarükünü yaxşılaşdırır və hüceyrə oksidləşdirici stressini azaldır. Bu təsir yaddaş və diqqət kimi bilişsel qabiliyyətlərdə yaşa bağlı azalmanı ləngidə bilər.
Tədqiqatçılar əlavə edib ki, qaragilə C və K vitaminləri, manqan və liflə zəngindir. Bu qida komponentləri yaşlılarda rifahın vacib aspektləri olan toxunulmazlığı, sümük gücünü və həzmi dəstəkləməyə kömək edir.
Xəzər
“Cebheinfo.az”


