Alimlər insan üçün faydalı şərab hazırlayıblar
Reyting.az portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Yapon alimləri qədim şərab reseptlərinin müasir növ şərablardan üstün olduğunu sübut ediblər. Mütəxəssislər bildiriblər ki, qədim üzümdən şərab hazırlanması üsulu daha effektivli, eyni zamanda sağlamlıq üçün daha zərərsizdir.
Reyting.az xəbər verir ki, yerli bioloqlar qədim dövrdə tətbiq olunan üzümdən şərab istehsalı texnologiyasını ilk dəfə müasir dövrdə təkrar ediblər və onun təbii proseslər nəticəsində necə keyfiyyətli alkoqola çevrildiyini araşdırıblar.
Yaponiyalı alimlərin apardığı tədqiqat zamanı məlum olub ki, günəş şüalarının altında qurudulan üzümün səthində tədricən yabanı şəraitdə əmələ gələn maya göbələkləri toplanır və üzüm sadəcə, suya salındıqda, əlavə maya qatılmadan təxminən iki-üç gün ərzində onda fermentasiya başlayır.

Təcrübələr göstərib ki, əslində, qurudulma prosesi patogen mikroorqanizmləri məhv edir, əvəzində isə küləyin və həşəratların gətirdiyi dayanıqlı vəhşi mayalar üzümün üzərinə yerləşir. Beləliklə, steril şəraitdə qurudulan üzüm heç vaxt qıcqırmır. Yapon elm adamları xüsusilə vurğulayıblar ki, bu, şərab hazırlamaq üçün ən yaxşı, keyfiyyətli və təhlükəsiz üsuldur.
Alimlər bildiriblər ki, qədim karfagenlilərin, romalıların müxtəlif növlərdən olan turş və şirin üzümdən hazırladıqları və "passum" adlanan bu içki tamamilə təbii seçmə yolu ilə formalaşan unikal bir biotexnologiyaya əsaslanıb.
Oqtay QORÇU
Baxış sayı:101
Bu xəbər 01 Dekabr 2025 14:40 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















