AQTA zəhərlənmə statistikasını gizlədir… Ekspertdən FAKTları açıqladı
Tribuna saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Yaxın günlərdə Naxçıvanda dönərdən kütləvi zəhərlənmə oldu. Təsdiqini tapmasa da, bir qızın da qarpızdan zəhərləndiyi bildirilirdi. Təkcə elə bir fakt hərəkətə keçmək üçün bəs etməlidir. Ancaq heç nə baş vermir. Əvəzində AQTA-nın saytında görürük ki, Azərbaycanda zəhərlənmələrin statistikası ümumdünya göstəricisindən 1400 dəfə az göstərilir. Ölənlərin sayı da 700 dəfə az göstərilir. Guya biz dünyanın ən sağlam, ən zəhərlənməyən, ən təhlükəsiz qida yeyən xalqıyıq. Bütün dünyada zəhərlənmə olur. Ancaq araşdırılır, səbəb tapılır, tədbir görülür. Biz də isə nə edirlər məlum deyil.

Bu sözləri Tribunainfo.az-a açıqlamasında Azad İstehlakçılar İctimai Birliyinin sədri Eyyub Hüseynov deyib. O bildirib ki, ölkədə baş verən qida zəhərlənmələri, qidalara nəzarətin edilməməsi, heç bir tədbir görülməməsinin səbəbi qanundakı boşluqlardan irəli gəlir. Bu işə məsul olan Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi isə boş-boş işlərlə məşğuldur:
“İstehlakçılar hüquqların müdafiəsi haqqında qanun 95-ci ildə qəbul olunub. Ondan sonra qanun dəyişməyib, ancaq istehlakçının zərərinə dəyişib. Qanunu yerinə yetirən dövlət orqanı demək olar ki, işləməyib. 2018-ci ildə AQTA yarandı və çox sevindik ki, nəhayət qida sahəsində ayrıca bir orqan yarandı. Mən 2 il AQTA-da ictimai şuranın üzvü oldum. Bu il il ərzində mən ancaq Qoşqar Təhməzli ilə konfrantasiyada oldum, ancaq AQTA mətbəxindən xəbər tuta bilmədim ki, orda nələr baş verir. İctimai Şuranın çoxlu funksiyaları var. Ancaq biz yığılırdıq və boş şeyləri müzakirə edirdik. Mən ordakı iş sistemini gördüm və bildim ki, bu qurum heç bir işə yaramatacaq.
AQTA saytında Azərbaycanda zəhərlənmələrin statistikası ümumdünya göstəricisindən 1400 dəfə az göstərilir. Ölənlərin sayı isə 700 dəfə az göstərilir. Guya biz dünyanın ən sağlam, ən zəhərlənməyən, ən təhlükəsiz qida yeyən xalqıyıq.
AQTA-nın cəld yoxlama imkanı yozdur. Hökümətin biznesə toxunulmazlıq siyasətindən biznes qurumları sui-istifadə edir. Biz tərəfdarıyıq ki, heç kəs heç kəsi yoxlamasın, rüşvət verməsin. Biz bunun tam tərəfdarıyıq. Çünki verilən rüşvətlər də malların qiymətinin üstünə gəlir və axırsa istehlakçıdan alınır. Lakin qida məsələsində dəyişiklik olmalıdır. Qida sahəsində cəld yoxlama mexanizmi olmalıdır. Bu saat qayda elədir ki, hər hansı istehlakçı zəng vursa ki, filan yerdə təhlükəli qida satılır, AQTA-nın bunun qarşısını almağa ixtiyarı yoxdur. AQTA cəmiyyətlə, KİV-lə işləməlidir. Cəmiyyəti, insanları, şikayət və faktları anında araşdırmalıdır. Ancaq bu qurum yaranan gündən gözü insanları görmür”.
E.Hüseynov bildirib ki, AQTA cəmiyyətlə işləyə bilmir:
“Bunun nəticəsidir ki, insanlar dönərdən, toy və yas yeməklərindən zəhərlənir. Çünki nəzarət yoxdu yediyimiz ətə, digər qidalara. İstənilən halda zəhərlənmələr olur. Lakin AQTA-nın statistikanı gizlətməsi, yalan məlumat yerləşdirməsi onu deməyə əsas verir ki, bu problemin həlli üçün heç vaxt çalışmayacaqlar. Keçən il mart ayında Milli Məclisdə Ambudsmanın illik hesabatı oldu. 100 səhifədən çox materialda bir dənə də olsun istehlakçı sözü yox idi. Halbuki elə həmin günlərdə 1 nəfər araqdan zəhərlənib ölmüşdü.
Nə qədər ki, AQTA cəmiyyətlə, KİV-lə, vətəndaşlarla sıx işləməyəcək, faktları araşdırmayacaq, statistikanı gizlədəcək, heç vaxt heç nə düzəlməyəcək. Düzəlməsi üçün şəffaflıq lazımdır. Saxta statistika ilə heç nəyə nail olmaq mümkün deyil”.
Gülşən Rəsul


