Bağırsaq sağlamlığı üçün 10 faydalı qida
Icma.az bildirir, Pravda.az portalına istinadən.
Bağırsaq sağlamlığı ümumi rifahımızla birbaşa əlaqəlidir. Sağlam bağırsaqlar yalnız yaxşı həzm deyil, həm də güclü immunitet sistemi və xəstəliklərə qarşı müqavimət deməkdir.
Pravda.az bağırsaqları gücləndirən bəzi qidalar haqqında məlumatları təqdim edir:
Tam buğda, yulaf və noxud
Yüksək lif tərkibi ilə bu qidalar bağırsaq hərəkətlərini artıraraq, toksik maddələrin bağırsaqdan sürətlə keçməsini təmin edir. Tam buğda çörəyi, bulqur, yulaf və quru paxlalılar (noxud, lobya) müntəzəm istehlak edilməli, xüsusən hər həftə ən azı iki dəfə quru paxlalı qidalar yeyilməlidir.
Kefir
Kefir probiyotiklər ilə zəngin içkidir və bağırsaqların sağlamlığını qorumaqda mühüm rol oynayır. Hər gün 200 ml kefir içmək, bağırsaqların düzgün işləməsini təmin edər və toksik maddələrin geri əmiliminin qarşısını alar.
Qatıq – Bağırsaq dostu
Qatıq canlı mikroorqanizmalarla (probiyotiklərdən) zəngindir və bağırsaq florasını tənzimləyərək sindirim sistemini nizamlayır. Gündə iki kasa qatıq istehlak etmək, immun sistemini gücləndirir və bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu təsir göstərir.
Turşu – yüksək probiyotik
Turşu yararlı bakterialar sayəsində bağırsaq florasını qoruyur. Yüksək lif tərkibi ilə də bağırsaqların işləməsini sürətləndirir. Lakin turşu yüksək sodyum ehtiva etdiyi üçün, yüksək təzyiq, şəkər xəstəliyi, ürək-damar və mədə problemləri olanlar tərəfindən məhdud istehlak edilməlidir.
Omega-3 – Bağırsaq sağlamlağına dəstək
Omega-3 yağ turşuları, dost bakteriyaların sayını artırmağa kömək edir. Həftədə iki-üç dəfə somon balığını istehlak edərək bağırsaq florasını gücləndirmək olar.
Hind qozu – Bağırsaqlar üçün faydalar
Son illərdə edilən tədqiqatlar göstərir ki, hind qozu yağı mərkəzi yağ asidləri sayəsində sindirimi asanlaşdırır və anti-viral, anti-bakterial xüsusiyyətlərə malikdir. Bu, bağırsaqlarda iltihabın qarşısını alır və zərərli mikroorqanizmləri yox edir.
İspanaq – Bağırsakları qoruyan tərkib
İspanaq kimi tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər, bağırsaq florasındakı faydalı bakteriyaları artırır. Bu tərəvəzlərdəki şəkərlər, yararlı bakteriyalar üçün enerji mənbəyi təmin edir.
Alma – Yüksək liflə bağırsak sağlamlığı
Alma yüksək həll olunan liflərə malikdir və bağırsaq hərəkətlərini nizamlayır. Hər gün bir alma yemək, bağırsaq florasının sağlamlığını təmin edir.
Yetişməmiş banandan uzaq durun
Yetişməmiş banan həzmi çətinləşdirə bilər və qaz problemlərinə səbəb ola bilər. Hər zaman tam yetişmiş banan istehlak edilməlidir ki, bağırsaq problemi yaratmasın.
Çiy badam – Bağırsaq mikrobiotasını qoruyur
Çiy badam bağırsaq mikrobiyotası üzərində müsbət təsir göstərir və yararlı bakteriyaların sayını artırır. Hər gün 10-12 çiy badam yemək, sağlam bağırsaq florasının inkişafına kömək edər.
Bağırsaqlarımıza yaxşı baxmaq, ümumi sağlamlığımızı qorumaq üçün vacibdir. Bu qidaları müntəzəm olaraq dietamıza daxil etməklə, həzmsistemimizi gücləndirə və digər xəstəliklərin qarşısını ala bilərik.
Əminə Bayramova


