Icma.az
close
up
RU
Bağırsaq xərçəngindən qoruyan 10 qida

Bağırsaq xərçəngindən qoruyan 10 qida


“Yulaf, noxud, gavalı və moruq bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini azaldan lif tərkibinə görə rekordçulardır”.
Yeniavaz.com
xəbər verir ki, bu barədə “Daily Mail”ə britaniyalı diyetoloq Cenna Houp məlumat verib.
Böyük Britaniya Xərçəng Araşdırmasına görə, kolon xərçəngi (yoğun bağırsaq xərçəngi) hallarının üçdə biri potensial olaraq çox az lif yeməklə bağlıdır. Kletçatka bağırsaq bakteriyaları tərəfindən emal edilən və həzm sisteminin normal fəaliyyətinə kömək edən faydalı bitki lifidir.
Sağlamlıq mütəxəssislərinin tövsiyələrinə görə, böyüklər gündə 30 qram lif istehlak etməlidirlər. Diyetoloqun sözlərinə görə, bəzi bitki qidaları daha çox pəhriz lifi ehtiva edir, buna görə də onların istehlakı xərçəngə qarşı daha effektiv qorunma təmin edir.
Yulaf sıyığı lif tərkibinə görə liderlərdən biridir. 50 qramlıq kiçik bir kasa yulaf sıyığı təxminən 4,6 qram lif və ya tövsiyə olunan gündəlik dəyərin təxminən altıda birini ehtiva edir. Noxudda hər üç xörək qaşığında 4,48 qram, gavalıda 100 qramda 7,9 qram, moruqda isə təxminən 20 giləmeyvə üçün 5,4 qram lif var.
Liflə zəngin olan digər qidalara paxlalılar (xüsusilə qara lobya), popkorn, badam, çia toxumu, avokado və şirin kartof daxildir. Sonuncunu həkim qabığı ilə birlikdə qəbul etməyi məsləhət görür, çünki o, əsasən bitki liflərindən ibarətdir. Bu qidalarda həm həll olunmayan, həm də həll olunan lif var. Hər iki qida komponenti bağırsaq mikrobiomunun müxtəlifliyini təşviq edir.
seeBaxış sayı:36
embedMənbə:https://yeniavaz.com
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri