Borş sevərlərə pis xəbər: bəzi insanlar üçün təhlükəlidir
Olke.az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
"Bütün faydalarına - tərkibində vitaminlər, minerallar və lif olmasına baxmayaraq, borş bəzən sağlamlıq üçün zərərli ola bilər".
Ölkə.az xəbər verir ki, bu barədə həkim İrina Lyalina "lenta.ru"ya danışıb.
Onun sözlərinə görə, həzm sistemi problemləri, podaqra, artıq çəki və ürək-damar xəstəlikləri olan insanlar üçün çox yağlı və qatı borşlar əks göstərişdir. O bildirib ki, xüsusilə mədə qastriti, xora, pankreatit və podaqrası olanlar üçün uzun müddət bişirilmiş sümüklü bulyonlar zərərlidir, çünki belə hallarda purinlər toplanır və onlar sidik turşusuna çevrilir:
"Yağlı ətdən hazırlanan bulyonlar damar xəstəlikləri, artıq çəki, pankreatit xəstələri üçün zərərlidir. Çox yağla qızartmaq mədə yanmasına və artıq kalorilərə səbəb ola bilər. Tərəvəzlər çox tez və ya pis bişirildikdə nitratlar ayrıla bilər ki, bu da ürək-damar, qan təzyiqi pozğunluğu, ürək-damar xəstəlikləri, ürək-damar xəstəlikləri, ürək-damar xəstəliyi olanlar üçün təhlükəlidir".
O, həmçinin qan dövranı pozğunluğu və hipoksiyaya (oksigen çatışmazlığına) həssas insanları da xəbərdar edib, çünki tərəvəzlərdəki nitratlar methemoqlobinin yaranmasına səbəb ola bilər, bu da toxumaların oksigenlə təminatını pisləşdirir:
"Tərkibində turşəng olan borş podaqrası olan şəxslərə qadağandır, çünki bu bitki turşuluğu artırır. Həmçinin şor məhsullarının şorbaya əlavə edilməsi duz və turşuluğun miqdarını artırır ki, bu da ürək-damar xəstəlikləri olan insanlara tövsiyə edilmir",
Həmidə İbrahimova


