Bu dondurmaları YEMƏYİN
News24 saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Yay gələndə müxtəlif dadlı dondurmalara “yox” demək mümkün deyil. Lakin dondurmalar siz bilmədən sağlamlığınıza ciddi ziyan vura bilər. Mütəxəssislər xüsusilə kristallaşan və üzərində buz parçaları olan dondurmalarda bakteriya ola biləcəyini bildirirlər.
News24.az xəbər verir ki, Dr. Gökçe Dəmir, "Dondurmada ən çox olan bakteriyalar satafaryus listeria salmonelladır. Bunlar dondurucu temperaturda belə çoxala bilən mikroorqanizmlərdir. Bu dondurmaların istehlakı ürəkbulanma, qusma, qarın ağrısı, qarın ağrısı kimi əlamətlərə səbəb ola bilər", - deyə vurğulayıb.
Dr. Gökçe Dəmir, ərimiş və yenidən dondurulmuş dondurmalarda risk olduğunu bildirib:
"Soyuq zəncir pozulursa, dondurma istehlakı bağırsaq iltihabına gətirib çıxara bilər ki, bu da ciddi simptomlara çevrilir. Əgər dondurmanın üzərində kiçik kristallar varsa, bu onun əriyib yenidən donduğunu göstərir və bu dondurmanı istehlak etmək sağlamlığınıza zərər verə bilər. Bu, təkcə kristallaşanlarda deyil, dadı fərqli olanlara da aiddir".
Yalnız kristallaşan dondurmalar deyil, dondurma qaşıqları da sağlamlığınıza mənfi təsir göstərə bilər. Çünki dondurma qaşıqları çarpaz çirklənmə riski daşıyır. Mütəxəssis, "Xarici mühitdə adi gözlə görülməyən milyonlarla mikroorqanizm var. Dondurma qaşıqlarının bütün gün çöldə olması bu mikroorqanizmlərin dondurmaya çatmasına səbəb olur. Əgər qaşığı qoyduqları su çox buludludursa, o zaman diqqətli olmaq lazımdır" deyə xəbərdarlıq edib.

Günel Məlikzadə

