Bu qidalar botulizm dəhşəti yaşada bilər
Medicina saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Botulizm, düzgün hazırlanmamış konservləşdirilmiş məhsullarda inkişaf edən Clostridium botulinum bakteriyası tərəfindən yaranır.
“Medicina” xəbər verir ki, Terapevt Nadejda Çernışovanın bildirdiyi kimi, evdə hazırlanmış konservləşdirilmiş ət, balıq və göbələk botulizmin ən çox yayılmış səbəbidir.
"Botulizmə səbəb olan Clostridium botulinum bakteriyası oksigensiz yaşayır çoxalır, buna görə də hermetik şəkildə bağlanmış konservləşdirilmiş məhsullar onun inkişafı üçün ideal mühitdir.
Bu bakteriya konservləşdirilmiş məhsullar torpaqdan düzgün təmizlənmədikdə daxil olur. Botulizm ən çox konservləşdirilmiş ət, quş əti, balıq və göbələklərdə inkişaf edir. Paxla kimi az turşulu tərəvəzlər və yuyulması çətin olan göyərtilər də risk altındadır".
Həkim vurğuladı ki, Clostridium botulinum bakteriyaları 120 dərəcə Selsi temperaturda öldürülür.
"Evdə bu temperatura nail olmaq çox çətindir, ona görə də ət, balıq, quş əti və göbələk evdə qablarda konservləşdirilməməlidir.
Qidanın qorunmasının ən təhlükəsiz yolu fermentasiya və oksigenə çıxışı olan duzlu suda islatmaqdır. Clostridium bakteriyaları oksigen olduqda inkişaf etmir. Onlar həmçinin turşu mühitlərdən qorxurlar, buna görə də tərəvəzləri qoruyarkən botulizmin qarşısını almaq üçün sirkə və ya limon turşusu əlavə etmək vacibdir".
Aygün Musayeva
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:100
Bu xəbər 14 Noyabr 2025 21:31 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















