Bu qoz bağırsaq xərçəngindən qoruyur
Icma.az bildirir, Medicina saytına əsaslanaraq.
Konnektikut Universitetinin amerikalı alimləri qozda güclü xərçəng əleyhinə xüsusiyyət və maddə aşkar ediblər.
“Medicina” xəbər verir ki, bu məhsulun müntəzəm istifadəsi orqanizmdə iltihabi prosesləri yatırdığı və kolon xərçəngi riskini azaltdığı məlum olub.
Tədqiqat Cancer Prevention Research (CPR) elmi jurnalında dərc olunub.
Klinik təcrübə zamanı mütəxəssislər risk qrupundan olan 39 xəstəni müşahidə ediblər. İştirakçılar üç həftə ərzində nəzarət edilən pəhrizin bir hissəsi olaraq hər gün qoz yeyiblər.
Nəticələr qanda iltihabi markerlərin əhəmiyyətli dərəcədə azaldığını göstərdi - 15-25%. Xüsusilə nəzərə çarpan təsir obez xəstələrdə müşahidə edilmişdir.
Məlum olub ki, qozun tərkibindəki ellagitanninlər bağırsaq bakteriyalarının təsiri ilə güclü iltihab əleyhinə birləşmə olan urolitin A-ya çevrilir.
Bu maddə təkcə iltihabı azaltmır, həm də xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan YY peptidinin istehsalını təşviq edir.
"Bütün insanlar qoz-fındıqları eyni şəkildə həzm etmirlər. Ancaq gündə bir ovuc qoz bağırsaq sağlamlığını dəstəkləmək üçün sadə yol ola bilər", - deyə müəlliflər bildirib.
Aygün Musayeva
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:131
Bu xəbər 25 Aprel 2025 18:48 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















