Icma.az
close
up
RU
“Buğda qarın” tipi Əgər qarnınız belədirsə ...

“Buğda qarın” tipi Əgər qarnınız belədirsə ...



"Buğda qarnı" insanın qarnının şişd, yumşaq görünüşdə olmasıdır.


Bu qarın tipi buğda və digər qlütenlə zəngin qidalar yeyənlərdə çox müşahidə olunur.


"Medicina" "Buğda qarnının" səbəblərini araşdırıb.


Qlüten. Bəzi insanlar tərkibində buğda olan qidaları yedikdən sonra şişkinlik və narahatlıq hiss edir, bu qlütenə qarşı dözümsüzlük ola bilər.


Fermentlər. Buğdada həzm edilməsi çətin olan müəyyən karbohidratlar var ki, bu da şişkinliyə səbəb ola bilər. İnsanda isə ferment hasili zəif olduqda bu elementlər lazımi qədər həll olmur.


Həddindən artıq karbohidrat istehlakı. Çoxlu bişmiş məhsullar və digər karbohidratlar yemək qaz yığılmasına və şişkinliyə səbəb ola bilər.


"Buğda qarnının" simptomları:

Qarın həcminin böyüməsi, hətta zarafatla hamiləsən deyirlər

Şişkinlik və narahatlıq

Qaz əmələ gəlməsi – xüsusən yeməkdən 1-2 saat sonra

Yorğunluq və ya baş ağrısı.


Nə etmək olar?

Narahatlığa səbəb olan qidaları xaric edin.

Qlüten həssaslığı əgər analizlə sübut olunarsa, diaqnoz təsdiq olunarsa, qlütensiz qidalanmağa keçmək.


Aşağıdakı məhsullar həddindən artıq istifadə edildikdə "buğda" qarın yaranır:

Çörək

Makaron

Pivə

Çörək məhsulları ilə fast food

Xəmir xörəkləri

Qızarmış yeməklər


Aygün Musayeva


seeBaxış sayı:60
embedMənbə:https://www.medicina.az
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri