Çipsin tez tez qəbulu sağlamlıq üçün ciddi risk yaradır
Icma.az, Redaktor.az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Beynəlxalq alimlərin apardığı yeni araşdırma göstərib ki, həftədə üç dəfə çips yemək tip 2 diabet riskini 20 faiz artırır.
Redaktor.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, bu göstərici həftədə beş dəfə istehlak zamanı isə 27 faizə qədər yüksəlir.
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, sobada bişmiş, qaynadılmış və ya püre halında qəbul edilən kartoflar eyni miqdarda yeyildikdə risk yalnız 5 faiz artır. Araşdırmada həmçinin qeyd olunur ki, çipsi tam taxıllarla əvəz etmək diabet riskini təxminən 19 faiz azalda bilər.
Mövzu ilə bağlı aparılmış başqa beynəlxalq tədqiqat isə göstərib ki, gün ərzində hər əlavə 100 qram ultra-emal olunmuş qidanın qəbulu yüksək qan təzyiqi, ürək-damar xəstəlikləri, həzm problemləri, xərçəng və erkən ölüm ehtimalını artırır. Siyahıya çips, qazlı içkilər və qablaşdırılmış şirniyyatlar daxildir.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu nəticələr çips və oxşar qidaların müntəzəm istifadəsinin sağlamlıq üçün təhlükə yaratdığını bir daha sübut edir. Onların fikrincə, çips yalnız nadir hallarda və az miqdarda qəbul edilməli, gündəlik qidalanmada isə daha sağlam alternativlərə üstünlük verilməlidir.
Nuriyyə NATİQQIZI
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:108
Bu xəbər 20 Avqust 2025 15:40 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















