Çörəyin saxlama müddəti nə qədərdir? Nəcə edək ki, təravətli və yeni qalsın...
Çörək mətbəximizdən qaçırmadığımız yemək növüdür. Bəs biz çörəyi necə saxlamalıyıq? Çörək necə xarab olur? Çörəyin saxlama müddətini necə uzada bilərik?
Çörək demək olar ki, hər kəsin gündə ən azı bir dəfə yemək yediyi qidadır. Çörəyin saxlama müddətini və təzəliyini nə qədər uzun saxlasaq, israfçılığın qarşısını bir o qədər çox alacağıq. Çörəyin düzgün saxlanma üsuluna keçməzdən əvvəl gəlin "Çörək necə xarab olur?"
Moderator.az türk mətbuatına istinadən araşdırmanı təqdim edir:
Çörək necə xarab olur?
Bayatlama dediyimiz çörəkdə təravət itkisi sobadan çıxdıqdan sonra 24 saat ərzində başlayır. Çörək yavaş-yavaş xarab olmağa başlayır. Çörəyin xırtıldayan xarici qabığı yumşalmağa, parlaq xarici qabığı isə tutqunlaşmağa başlayır. Qoxu və ətir yox olur. Bunlar nişastada kimyəvi dəyişikliklər və çörəkdə ciddi nəm itkisi nəticəsində baş verir. Bayatlama və qəlibləmə eyni fenomen deyil və onları qarışdırmaq olmaz. Müvafiq saxlama şəraiti ilə bayatlama gecikdirilə bilər.
Çörəyi necə saxlamaq olar?
Çörəyi təzə ikən dilimləyə, öz porsiyalarınızı yarada və soyuducu çantaya qoyub dondurucuda saxlaya bilərsiniz.
Çörəyi dilimlərə ayırıb, yapışmaması üçün aralarına çörək kağızı qoyaraq dondurucuya qoya bilərsiniz. Bu şəkildə, yeməkdən əvvəl yeməli bir miqdarı əridə bilərsiniz, əgər ərimiş çörəyi qızdırsanız, təzə çörək kimi olacaq.
Soyuducuya qoymaqdan çəkinməlisiniz, soyuducuya daxil olan çörək tez nəmini itirir və buna görə də tez xarab olur.
Çörək heç vaxt isti halda torbaya və ya qapalı yerə qoyulmamalıdır, çünki qapalı yerdə rütubət yüksələcək və xarab deyil, kif əmələ gələcək.
Çörəyi 1-2 gün ərzində istehlak edəcəksinizsə, çörəyi otaq temperaturunda ikən hava keçirməyəcək şəkildə örtüb otaq temperaturunda günəş işığından uzaq saxlaya bilərsiniz.