Dabaq panikası fonunda Monqol ətləri bazarda: Bu ətlər xəstəlik yaradır? ŞƏRH
Turkstan.az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Son günlər dabaq xəstəliyi ilə bağlı xəbərlər ictimaiyyətdə narahatlıq yaradıb. İnsanlar ət və süd məhsullarının təhlükəsizliyi ilə bağlı ehtiyatlı davranmağa başlayıblar.
Hərçənd, mütəxəssislər bu xəstəliyin insana keçmədiyini bildirirlər, lakin bir çox vətəndaş yenə də xəstə heyvanların ətindən uzaq durmağa üstünlük verir.
Bu vəziyyət ət bazarında dəyişikliklərə səbəb olub. Belə ki, ölkəyə xüsusilə Monqolustandan ucuz qiymətə ət idxalı artıb. Lakin iddialara görə, bu ətlərin dad və keyfiyyət göstəriciləri aşağı olduğundan bazarda ucuz qiymətə satılır.
Bəs bu məlumatlar nə dərəcədə doğrudur? Ümumiyyətlə, yerli bazarda Monqol ətinə ehtiyac varmıydı?
Turkustan.az olaraq bu sualları qida üzrə ekspert Ağa Salamova ünvanladıq.
Ağa Salamov
Bəli, Monqol ətləri ölkəyə gətirilir, satışda da var. Amma yerli ətlərimizlə müqayisədə nə daha dadlı, nə də daha keyfiyyətlidir. Səbəb iqlim fərqidir. Azərbaycanda doqquz iqlim qurşağı var və bu şəraitdə yetişən heyvanların ətinin dadı və ləzzəti çox fərqlidir. Bizim iqlimdə otlayan və yemlənən qoyun-quzuların ətinin dadını başqa ölkələrdə tapmaq mümkün deyil. Məsələn, Türkiyədə belə bu dad yoxdur. Xaricdə ətlərin “marinad” və ya “basdırma” edilməsinin səbəbi odur ki, o ətlər dad baxımından zəifdir. Onlar marinadla dadlandırılır. Bizim ət isə təbii ləzzəti ilə seçilir.
Əgər ət daşınma zamanı soyuducu sistemində problem yaranarsa, məsələn, don açılıb təkrar dondurularsa, o zaman bu ət təhlükəli olur. Belə hallarda qida zəhərlənməsi riski yaranır. Bəzi sürücülər yanacağa qənaət etmək üçün soyuducunu söndürür, sonra yenidən yandırır. Bu, soyuq zəncirin pozulmasına gətirib çıxarır. Ət istənilən ölkədən istər Monqolustanda, istər başqa yerdən gətirilsin, donmuş şəkildə, soyuq qida zəncirində daşınmalıdır. Yalnız bu halda təhlükəsiz sayılır.
Bu məsələ Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən ciddi şəkildə nəzarətdə saxlanılır. Gömrükdə bu ətlərdən nümunələr götürülür, laborator analizlər aparılır. Yalnız analiz nəticələri müsbət olarsa, məhsul ölkəyə buraxılır. Yəni AQTA-nın möhürü və sənədi olan ətlər təhlükəsiz hesab olunur. Amma dediyim kimi dad və ləzzət baxımından yenə də bizim yerli ətlərimizə çata bilməz. Bizim ətimizdə elə bir təbii ləzzət var ki, onu heç bir marinadla əvəz etmək mümkün deyil.
Aytən Yaşar/ Turkustan.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:87
Bu xəbər 07 Noyabr 2025 21:29 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















