Dadlı zəhərlər Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə dəvətnamə dir
Icma.az, Milli.az portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb.
Milli.Az xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır.
Skandinaviya Sağlamlıq Mərkəzi ilə birgə aparılan araşdırmada xərçəng riskini artıran qida və vərdişlər müəyyən edilib.
Ən təhlükəli faktorlar bunlardır:
Mikrodalğalı sobada hazırlanmış popkorn - qablaşdırma və ətirlərdəki kimyəvi maddələr qızdırıldıqda zərərli maddələr əmələ gətirir. Ən yaxşısı popkornu tavada və ya mikrodalğalı şüşə qabda hazırlamaqdır. Energetik içkilər - yüksək şəkər və kofein ürək-damar və maddələr mübadiləsini yükləyir, immuniteti zəiflədir. Emal edilmiş ət məhsulları - kolbasa və s. içindəki nitrit və nitratlar qızdırıldıqda xərçəng yarada bilən maddələrə çevrilir. Siqaret çəkmək və vape - xüsusilə ağciyər xərçəngi riskini artırır.Onkoloq Sergey Ivanov deyir ki, qida təkcə məhsul seçimi ilə deyil, həm də hazırlanması, saxlanması və yemək qaydaları ilə xərçəng riskinə təsir edir. Sağlam qidalanma və həyat tərzi xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir.
İsmayıl
Milli.Az
Bu mövzuda digər xəbərlər:Hər gün edirik Amma çayı belə içmək xərçəngə aparırmış
18 Oktyabr 2025 22:02
Xərçəngə qalib gələn həkimin hər gün etdiyi 4 qızıl QAYDA
16 Aprel 2025 16:52
Xərçəngə qarşı ən güclü silah! Hər aptekdə mövcuddur
22 Mart 2025 18:19
Bu qidalarla hər gün xərçəngə bir addım daha yaxınlaşırıq TƏHLÜKƏ SİQNALI
17 Noyabr 2024 05:24
Xərçəngə qarşı pəhriz
16 Noyabr 2024 07:46
Baxış sayı:93
Bu xəbər 16 Dekabr 2025 19:13 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















