Icma.az
close
up
RU
“Dım dım” halvası Gəncədə necə hazırlanır?

“Dım dım” halvası Gəncədə necə hazırlanır?

Turkstan.az saytına istinadən Icma.az xəbər verir.

Həmzəyeva Nurlana Qərib qızı

Tarix üzrə fəlsəfə doktoru, etnoqraf

Mənbələrə əsaslanaraq deyə bilərik ki, “dım-dım” halvası Gəncənin ən məşhur halvası olub. Təəssüf ki, artıq bu halvanın Gəncədə hazırlanma texnologiyası unudulmaq üzərədir. Halvanın “çalınmasının” şəhərə məxsus spesifik xüsusiyyətlərini öyrənmək üçün şəhərdə etnoqrafik sorğu keçirtdik, informatorların məlumatlarını dəqiqləşdirdik.

Məlum oldu ki, “dım-dım” halvası XX əsrin 20-ci illərinə kimi yas mərasimlərində, dəfn günü bişirilib. İsti-isti yuxalara bükülərək və ya dayaz nimçələrdə üzərinə badam səpilərək vəfat edən şəxs torpağa tapşırılana kimi hüzr yerində iştirak edənlərə paylanılıb və qəbristanlığa da aparılıb. Halvanın mərasimdə çalınması kədərlənən insanların ürəyinin təpər, qüvvət tapmasını, halvanın üzərinə badamın səpilməsi isə mərasimdə iştirak edənlərə uzun ömür arzulamağı simvolizə edir. Badam uzunömürlülüyün simvolu hesab edilir. Bəhs edilən dövrdən etibarən, yas mərasimlərində “dım-dım” halvasını “tər” halvası əvəz edib. Müasir dövrdə artıq yas mərasimlərində hazırlanan “umac” halvası isə əvvəllər şad günlərdə, nəzir süfrələrində çalınıb. Umac halvasına qozun vurulması isə bununla əlaqələndirilir.

Halvanın adına mənbələrdə müxtəlif formalarda rast gəldik: “dım-dım”, “dam-dam”, “dum-dum”, “dəm-dəm”. Bu halva tam hazır olduğu zaman müşahidə edilən səslə və ya səbrlə, ahəstə bişməsilə və s. əlaqələndirilir. Gəncədə bəzən bir işi icra etməyə başlayanda, iş çətin başa gələndə “ bu sənə dım-dım halvası deyil” kimi deyimlər də var. Bu halvanın çalınmasının asan olması ilə əlaqələndirilsə də, əslində halvanın çalınması elədə tez və asan ərsəyə gəlmir. Fikrimizcə bu deyim halvanın bişən kimi isti-isti yeyilməsi ilə də bağlı ola bilər. Çünki, tərkibində yumurta olduğu üçün soyuduqdan sonra dadı və forması dəyişir.

Gəncə mətbəxinin mahir bilicilərindən olan, Gəncədə XVIII əsrdə xan sarayında hazırlanması məlum olan “xan” plovun, bəhməzli-sirkəli mütəlcəm plovun, Nadir şah dövrünə aid albalılı-çolpalı plovun bişirilmə texnologiyasını yenidən bərpa edən Cahangirov Mubin Cahan oğlu “dım-dım” halvasının hazırlanma texnologiyasını bizə təqdim etdi: Halvanı “çalmaq” üçün ərinmiş kərə yağında yumurta və şəkər tozu təxminən 20 dəqiqə kimi qarışdırılır. Yağda qovrulmuş unun üzərinə əlavə edilir. Yağ undan ayrılana kimi yenidən qovrulur. Halvanın üzərinə xırda doğranmış (rəndələnmiş) badam səpilir. Gəncədə “dım-dım” halvasının ən məşhur bişirəni Tatabad məhəlləsinin sakini Sürəyya nənə bugün də rəhmətlə anılır.

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:83
embedMənbə:https://www.turkustan.az
archiveBu xəbər 15 Fevral 2025 23:51 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Goldman neft qiymətlərinin 2026 cı ildə daha da düşəcəyini gözləyir

14 Aprel 2025 11:53see176

Netanyahu: Hədəfimiz israilli məhbusları azad etməkdir

14 Aprel 2025 19:44see144

Mourinyo yenidən Realı çalışdıra bilər

14 Aprel 2025 13:31see139

Günah müğənnilərdə deyil, onlardadır

14 Aprel 2025 16:46see138

Hollivud şirkətləri filmləri Trampın istədiyi formada çəkəcək

15 Aprel 2025 05:18see136

Məhkəmədə Robert Köçəryan ifşa olundu

14 Aprel 2025 23:43see131

Həkim rusların hansı kateqoriyasına Pasxa üçün yalnız bir yumurta yeyə biləcəyini söylədi

14 Aprel 2025 13:20see130

Ən çətin xəstəliklərdən biri olan Borderline şəxsiyyət pozğunluğunun əlamətlərini bilirsinizmi?

15 Aprel 2025 00:22see129

Tumların beyinə faydası sübut olundu

15 Aprel 2025 05:43see128

Çin ABŞ a nadir torpaq metallarının ixracını dayandırıb

14 Aprel 2025 12:15see128

Bakıda Art Weekend festivalı keçiriləcək

14 Aprel 2025 14:26see125

Şəhriyar Əsgərov: Hakimlərin bərbad idarəçiliyi bu vəziyyətə gətirib çıxardı

14 Aprel 2025 16:40see121

Ukraynada sülhə mane olanların adları açıqlandı

16 Aprel 2025 01:09see119

Polislə generalın fotosu qarışdı… “Bu şəxs Polad Həşimov deyil” FOTO

14 Aprel 2025 11:49see116

Xeyrımlı sakini: Əlimin zəhməti ilə tikdiyim ev indi mənə gözdağıdır

16 Aprel 2025 01:38see115

Yusif İldırımzadə tutduğu vəzifədən azad edildi

16 Aprel 2025 03:26see114

Növbəti iki gündə Bakıda leysan yağacaq

14 Aprel 2025 12:25see114

Fidan və Əraqçi İranın nüvə proqramını müzakirə ETDİLƏR

14 Aprel 2025 19:59see113

Cənub şəhərində bir gecə Aliyə Kərimzadənin hekayəsi

14 Aprel 2025 16:01see112

Kreml: Rusiya və ABŞ münasibətləri yaxşılaşdırmaq üçün bərpa yolundadır

14 Aprel 2025 16:13see112
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri