Novruz bayramının sonuncu şirniyyatı: Səməni halvası necə hazırlanır?
Icma.az, Bizimyol portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Bu gün səməni halvasının hazırlanmasının mütəlif üsulları paylaşılır və hazırlanan halva da fərqli olur. Səməni halvasının hazırlanma üsullarından birini sizinlə paylaşacağıq. Qeyd etdiyimiz kimi səməni halvasını hazırlamaq çox vaxt alan bir prosesdir. Çünki bunun üçün öncə səməni qoyulmalıdır.
Səməni halvasının tərkibində kalsium, kalium, xrom, mis, selen, sink, dəmir, yod, B5, E, C, D, P vitaminləri və fol turşusu var.
Səməni halvası hazırlamaq üçün öncə təmiz arıtlanmış 0,5 kq buğda götürülür. Buğda isladılır, üzərinə tənzif salınır, 3 gün saxlanılır. 3 gündən sonra cücərmiş buğda boşqablara yığılıb, üzərinə nəm tənzif örtülür. 3 gün müddətində tənzifə su püskürdülür. Çox su vurmaq olmaz, çünki səməni kiflənə bilər.
Səməni hazır olduqdan sonra onun suyu hazırlanır. Bunun üçün hazırlanmış səmənilər ət maşından keçirilir. Üzərinə 2.5 stəkan su əlavə edilir və tənzifdən keçirilir. Alınan su təxminən 1 litr olur.
Səməni halvasının hazırlanması üçün 1 kq un, 300 qram kərə yağı, 1 stəkan doğranmış qoz ləpəsi, 1 stəkan doşab, 1 çay qaşığı sarıkök, 1,5 çay qaşığı cirə, 2 çay qaşığı razyana, 1 çay qaşığı istiot, duz, 1,5 çay qaşığı darçın, 1 çay qaşığı zəncəfil, eyni miqdarda mixək, 1 xörək qaşığı hil, 2 stəkan şəkər tozu, 1,5 stəkan su, 1-2 dilim limon suyu lazımdır.
Ardınca səməni suyu bir qaba əlavə edilir, üzərinə ağ və qara un, duz tökdükdən sonra boş xəmir yoğrulur. Qızdırılmış tavaya yağ əlavə edildikdən sonra xəmirə sarıkök əlavə olunur və qızardılır.
Qızardılmış halvanı bir qaba yığıb, üzərinə ədviyyatları üyüdərək əlavə edin. Sonra doşab, qoz və şərbət əlavə edib, yenidən qızardın. Bundan sonra həmin xəmiri müxtəlif formalara salaraq, bir neçə saat soyutduqdan süfrəyə verə bilərsiniz.
Qeyd edək ki, halva hamı üçün istənilən nəticəni verməyə bilər. Uğurlar olsun.
İradə Cəlil, Bizimyol.info

