Icma.az
close
up
RU
DİQQƏT! Bu 8 qidanı soyuducuya qoymayın

DİQQƏT! Bu 8 qidanı soyuducuya qoymayın

Qida alimi Dr. Marqaret Kuper xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar quru mühitdə saxlanmalı və soyuducuya qoyulmamalıdır. Mütəxəssis vurğulayır ki, qidaların düzgün saxlanmaması kif əmələ gəlməsini sürətləndirə və müxtəlif sağlamlıq problemləri yarada bilər.

Konservləşdirilmiş məhsulların soyuducuda saxlanmaması uzun illərdir ki, məlum məsələdir. Bununla belə, aşağıdakı qidaları da soyuducuya qoymaq olmaz.

News24.az xəbər verir ki, qida alimləri izah edib ki, zəncəfil, sarımsaq, soğan, xiyar və rəngli bibəri soyuducuya qoymaq olmaz. Bu qidaların soyuducuda saxlanması nəinki kif əmələ gəlməsini sürətləndirir, həm də qidanın teksturasının pozulmasına səbəb ola bilər.

Soyuq və rütubətli mühit xüsusilə soğan və sarımsaq üçün böyük risk yaradır. Bu da böyrəklərin zədələnməsi, ağciyər infeksiyaları, göbələk qulaq infeksiyaları və allergik reaksiyalar kimi ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Sarımsaq və soğanı 65°C-dən aşağı sərin, quru yerdə saxladıqda soyuducuda saxlamaq lazım deyil. Lakin qabığı soyulmuş və ya dilimlənmişsə, bu qidaları soyuducuda hava keçirməyən qabda saxlamaq məsləhətdir.

Arizona Universitetindən qida təhlükəsizliyi və mikrobiologiya mütəxəssisi Dr. Marqaret Kuper qeyd edir ki, soğanı sərin, yaxşı havalandırılan, quru yerdə saxlamaq onların saxlama müddətini üç aydan altı aya qədər uzada bilər.

Soyuducuda saxlanılan zəncəfilin üzərində Penicillium brevicompactum kimi zərərli qəliblər də görünə bilər. Ağızdan qəbul edilərsə, immunitet sistemini zəiflədə və mədə-bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər.

Qabıqları təmizlənməmiş zəncəfil sərin və quru yerdə saxlandıqda uzun müddət təzə qala bilər. Bununla belə, həddindən artıq nəmlik kif və bakteriyaların böyüməsini sürətləndirir, xarab olmasına səbəb olur. Zəncəfilin üzərindəki kif sporları nəfəs aldıqda tənəffüs problemlərinə səbəb ola bilər və udulduqda mədə-bağırsaq narahatlığına səbəb ola bilər.

Soyuq və rütubətli mühit də xiyarlara mənfi təsir göstərir. Soyuducu xiyarların dadını pozaraq çürüməsini sürətləndirir. Bundan əlavə, rütubətli bir mühitdə kif əmələ gəlməsi sürətlənir və çürüyən xiyarlarda zərərli bakteriyalar inkişaf edə bilər.

Rəngli bibərlər soyuducuya qoyulduqda soyuq və rütubətli mühitin təsirindən xırtıldayanlığını itirir, yumşalır. Mütəxəssislər bibərin sərin və quru yerdə də saxlanmasını tövsiyə edir.

Pomidorlar da soyuducuda saxlandıqda xarab olur. Otaq temperaturunda saxlanılan pomidorun dadı daha yaxşı saxlanılır.

Eyni zamanda, bal soyuduqda kristallaşa və bərkiyə bilər. Açılmış bankalar soyuducuda saxlanılmamalıdır.

Şokolad da soyuducuda saxlandıqda onun səthində ağ ləkələr görünə bilər. Bu, şəkərin əriməsi və kristallaşmaq üçün nəmlə birləşməsindən qaynaqlanır.

Günel Məlikzadə

seeBaxış sayı:33
embedMənbə:https://news24.az
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri