DTA: Azərbaycan qida turizmində mühüm mərkəzə çevrilir
Icma.az, Azvision portalına istinadən məlumat yayır.
Bu sözləri Dövlət Turizm Agentliyinin (DTA) sədri Fuad Nağıyev DTA-nın təşkilatçılığı, tabeliyindəki Turizm Bürosu və Milli Kulinariya Mərkəzinin, eləcə də "Slow Food International"ın əməkdaşlığı ilə Şəki şəhərindəki "Yuxarı Baş" Dövlət Tarix-Memarlıq Qoruğunda keçirilən "Terra Madre Shaki" qastronomiya festivalında dilə gətirib. O söyləyib ki, Prezident İlham Əliyev və Birinci vitse-prezident Mehriban xanım Əliyevanın diqqəti sayəsində Azərbaycan bütün istiqamətlərdə cəlbedici turizm mərkəzinə çevrilməkdədir.
"Slow Food" layihəsi ölkəmiz üçün çox vacib iki sahəni: turizm və kənd təsərrüfatını birləşdirərək regionlarda aqroturizmin inkişafına töhfə kimi çıxış edir. Ümumilikdə, bu hərəkat yerli qrupların və fəalların qlobal birliyidir. Hazırda 160-dan çox ölkədə möhkəmlənən hərəkatın əsas məqsədi hər insanın dadlı, sağlam və ədalətlə bölünən qidalara çıxışını təmin etməkdir. "Terra Madre" beynəlxalq tədbiri isə "Slow Food" qlobal təşəbbüsünün bir hissəsidir. Bu tədbir davamlı kənd təsərrüfatı, ərzaq təhlükəsizliyi və mədəni irsin qorunması məsələlərini müzakirə etmək üçün ən nüfuzlu platformalardan biridir", - Fuad Nağıyev bildirib.
Onun sözlərinə görə, Azərbaycanda aqroturizm və ekoturizmin inkişaf perspektivləri çox geniş və zəngindir. Sözügedən layihə çərçivəsində hər region özünəməxsus məhsulları və dadları ilə çıxış edir:
"Bugünkü tədbirdə nümayiş olunan məhsulların çeşidliliyi də göstərir ki, Azərbaycan, həqiqətən də, "Slow Food" fəlsəfəsinə uyğun istiqamətdir. Təkcə layihənin əhatə etdiyi şimal-qərb bölgəmizdə yox, eyni zamanda, cənubda. Qarabağda və digər regionlarımızda da bu cür biomüxtəliflik incilərini tapmaq olar. Bu ərazilərin biomüxtəlifliyini qorumaq, yerli qastronomiyanın tanınmasına nail olmaq bizim üçün vacib amildir. Bu mənada, xüsusilə fermer və istehsalçıların zəhmətini xüsusilə vurğulamaq istərdim".
Agentlik sədrinin məlumatına əsasən, festivalda 50-dən çox fermer və istehsalçı iştirak edir:
"Slow Food" beynəlxalq təşkilatı ilə əməkdaşlıqda əsas hədəfimiz məhz ölkəmizin turizm zonalarının təmiz qida potensialının üzə çıxarılması, turizmə inteqrasiya edilməsidir. Bu əməkdaşlıq milli qastronomiya və dayanıqlı turizmin inkişafında yeni mərhələ açaraq, yerli məhsulların qorunmasına, icma əsaslı təşəbbüslərin güclənməsinə və kəndlərin balanslı inkişafına xidmət edir".
Fuad Nağıyev həmçinin diqqətə çatdırıb ki, Azərbaycan "Terra Madre Salone del Gusto" qida festivalında mütəmadi iştirak etməklə ölkəmizin zəngin qastronomiya irsini və yerli məhsullarını dünya ictimaiyyətinə təqdim edir:
"Slow Food" layihəsi təkcə yeni dad, yeni qida yox, həm də yerli adət-ənənə, milli mədəni irs, yerli mədəniyyət deməkdir. Bir sözlə, bu layihəsi aqroturizmə müasir, amma dəyərlərə əsaslanan yeni yanaşma gətirir. Layihənin fəlsəfəsi olan "Daha yaxşı, daha təmiz və ədalət prinsipi əsasında bölünən qida" hər birimizin şüarı olmalıdır".
AzVision.az
Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
"Slow Food" layihəsi ölkəmiz üçün çox vacib iki sahəni: turizm və kənd təsərrüfatını birləşdirərək regionlarda aqroturizmin inkişafına töhfə kimi çıxış edir. Ümumilikdə, bu hərəkat yerli qrupların və fəalların qlobal birliyidir. Hazırda 160-dan çox ölkədə möhkəmlənən hərəkatın əsas məqsədi hər insanın dadlı, sağlam və ədalətlə bölünən qidalara çıxışını təmin etməkdir. "Terra Madre" beynəlxalq tədbiri isə "Slow Food" qlobal təşəbbüsünün bir hissəsidir. Bu tədbir davamlı kənd təsərrüfatı, ərzaq təhlükəsizliyi və mədəni irsin qorunması məsələlərini müzakirə etmək üçün ən nüfuzlu platformalardan biridir", - Fuad Nağıyev bildirib.
Onun sözlərinə görə, Azərbaycanda aqroturizm və ekoturizmin inkişaf perspektivləri çox geniş və zəngindir. Sözügedən layihə çərçivəsində hər region özünəməxsus məhsulları və dadları ilə çıxış edir:
"Bugünkü tədbirdə nümayiş olunan məhsulların çeşidliliyi də göstərir ki, Azərbaycan, həqiqətən də, "Slow Food" fəlsəfəsinə uyğun istiqamətdir. Təkcə layihənin əhatə etdiyi şimal-qərb bölgəmizdə yox, eyni zamanda, cənubda. Qarabağda və digər regionlarımızda da bu cür biomüxtəliflik incilərini tapmaq olar. Bu ərazilərin biomüxtəlifliyini qorumaq, yerli qastronomiyanın tanınmasına nail olmaq bizim üçün vacib amildir. Bu mənada, xüsusilə fermer və istehsalçıların zəhmətini xüsusilə vurğulamaq istərdim".
Agentlik sədrinin məlumatına əsasən, festivalda 50-dən çox fermer və istehsalçı iştirak edir:
"Slow Food" beynəlxalq təşkilatı ilə əməkdaşlıqda əsas hədəfimiz məhz ölkəmizin turizm zonalarının təmiz qida potensialının üzə çıxarılması, turizmə inteqrasiya edilməsidir. Bu əməkdaşlıq milli qastronomiya və dayanıqlı turizmin inkişafında yeni mərhələ açaraq, yerli məhsulların qorunmasına, icma əsaslı təşəbbüslərin güclənməsinə və kəndlərin balanslı inkişafına xidmət edir".
Fuad Nağıyev həmçinin diqqətə çatdırıb ki, Azərbaycan "Terra Madre Salone del Gusto" qida festivalında mütəmadi iştirak etməklə ölkəmizin zəngin qastronomiya irsini və yerli məhsullarını dünya ictimaiyyətinə təqdim edir:
"Slow Food" layihəsi təkcə yeni dad, yeni qida yox, həm də yerli adət-ənənə, milli mədəni irs, yerli mədəniyyət deməkdir. Bir sözlə, bu layihəsi aqroturizmə müasir, amma dəyərlərə əsaslanan yeni yanaşma gətirir. Layihənin fəlsəfəsi olan "Daha yaxşı, daha təmiz və ədalət prinsipi əsasında bölünən qida" hər birimizin şüarı olmalıdır".
AzVision.az

Azərbaycan geosiyasi məsələlərin müzakirə edildiyi mərkəzə çevrilir
02 May 2025 16:07
Azərbaycan iri tranzit və logistik mərkəzə çevrilir ŞƏRH
27 May 2025 15:47
“Azərbaycan üçün Bəhreyn strateji mərkəzə çevrilir” Hikmət Babaoğlu
01 Oktyabr 2025 14:04
Heydər Məmmədov: Azərbaycan korrupsiyaya qarşı mübarizədə qlobal mərkəzə çevrilir
15 May 2025 10:49
“Türk Dünyası Geosiyasi Mərkəzə Çevrilir”
09 Oktyabr 2025 18:39

